Sindikat traži veće plate zbog inflacije i poskupljenja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske ponudila je predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske povećanje plate od 10% za sve zaposlene koji se finansiraju iz budžeta i fondova u Republici Srpskoj. Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić kazala je da je Vladi predočeno da povećanje plata treba biti primjenjivo već od maja, kako bi se uticalo na inflaciju, koja je, kako kažu, već „progutala“ januarsko povećanje.

Za povećanje plata od 10% za oko 56 hiljada zaposlenih u javnoj upravi, odnosno one čija se zarada isplaćuje iz budžeta Republike Srpske na raspolaganju je 42,5 miliona KM. Ta sredstva predviđena su do kraja 2022. godine.

„Ta primanja ne bi značila povećanje plata da one budu veće nego što jesu. Nego samo pokušaj da se pokrije tekuća inflacija. Zahtjev sindikata predstavnika budžeta je bio i da se radnicima iskaže i poveća plata i da se na postojeće koeficijente doda iznos toplog obroka i regresa. Koliko brzo budemo radili, to povećanje odnosno da li topli obrok ili jedno i drugo, kako se već dogovorimo, trebalo bi da važi za majsku platu“, kaže predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

„Ako idemo u izmjenu bilo kog zakonskog rješenja, onda primjena ne može biti od maja mjeseca nego tek o juna, a sa isplatom u julu. Mi želimo da kao Vlada napravimo `zakonsko rješenje`, a to je da isplata već ide za majske plate, a koje se isplaćuju u junu“, poručuje predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Premijer Višković kaže da se izmjena zakona mora provesti i kada su u pitanju topli obrok i regres, ali da očekuje da će i po tom osnovu predstavnici sindikata iznijeti konkretna rješenja. Prvi čovjek Vlade ističe da je ovo trebalo biti riješeno mnogo ranije, ali da to nije učinjeno jer pojedini ministri u Vladi nisu ni razgovarali sa predstavnicima sindikata.

Jedna od tema sastanka bila je i potreba povećanja najniže plate za sve radnike u Republici Srpskoj. Ali kako stvari stoje, nesuglasice na relaciji sindikat-poslodavci biće neizbježne i ovoga puta.

„Unaprijed znam da poslodavci ne žele da povećaju platu i zato smo tražili od predsjednika Vlade da se paralelno sa ovim izdvajanjima ide na povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, kako bismo zaštitili one koji primaju najniže plate, ali isto tako sankcionisali one poslodavce koji plaćaju svoje radnike iznosom najniže plate, a pritom šetaju kroz ove hodnike u zgradi Vlade i gledaju kako će namaknuti koju paru za svoj biznis i širenje svoje proizvodnje“, ističe predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Osim toga, Radovan Višković najavljuje i novu fiskalizaciju kojom bi bila regulisana siva zona u privredu. Za to pitanje, u naredne dvije godine biće izdvojeno oko 50 miliona KM.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.