Porodici koja je ljetovala za 2000 KM, sad za isti smještaj i uslugu treba 2400 KM

Bosanci i Hercegovci koji su naviknuli ljetni odmor provoditi na nekoj od destinacija uz more, ove će godine za to trebati izdvojiti i do 20 posto više novca nego ranijih godina. Ako je četveročlana obitelj prošle godine za ljetovanje izdvajala 2000 KM, ove godine će proračun morati povećati za barem 400 KM, piše Večernji list BiH.

Uz svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, usluga, režija, tek rijetki će si, kako sada stvari stoje, uopće moći priuštiti odmor na nekoj od poznatih turističkih destinacija izvan BiH. Prema najavama, smještaj i ostale usluge poskupjet će u gotovo svim turističkim zemljama – od Hrvatske, preko Turske do Grčke…

Najavljeno popuštanje epidemioloških mjera diljem svijeta već je dovelo do najava dobre turističke sezone, a potražnja u ovom slučaju uvjetuje cijene.

Mnogi su već sada krenuli s rezervacijama smještaja kako zbog pretjerane potražnje ne bi ostali bez ljetovanja u omiljenoj turističkoj destinaciji. Prema do sada raspoloživim informacijama, najveći skok cijena zabilježen je u Egiptu. Sedam noći u hotelu s četiri zvjezdice prošle godine stajalo je oko 1400 KM, dok će oni koji se odluče za odmor u ovoj zemlji ove godine za isti smještaj i uslugu u istom hotelu morati platiti oko 400 KM više.

Prema pisanju Informera, skok cijena najavljen je i u Grčkoj. Najveći rast cijena u ovoj zemlji najavljen je kada je u pitanju hotelski smještaj, dok privatnici ne planiraju drastična poskupljenja. Tako bi cijene privatnog smještaja u Grčkoj, u odnosu na prošlu sezonu, mogle biti veće za nekih pet posto, dok će oni koji se odluče za usluge hotelskog smještaja morati izdvojiti 15 posto više nego do sada. Već godinama mnogi stanovnici BiH za bijeg od svakodnevice biraju Tursku, međutim, i u toj zemlji cijene nisu ostale iste. Uz rast cijena smještaja, za sve svjetske destinacije poskupljuju i cijene prijevoza.

Naime, gorivo je skuplje u svim zemljama, zbog čega su prijevoznici prisiljeni povećati cijene prijevoza, a samim time skuplji je i cjelokupni aranžman. Kako sada stvari stoje, ništa bolje neće proći ni oni koji se odluče ljetni odmor provesti uz obalu Jadranskog mora.

Nova turistička sezona sa sobom će donijeti veće cijene i u Hrvatskoj. Uz rast cijena smještaja, u ovoj zemlji očekuju se skuplja hrana, piće, ugostiteljske usluge…

Ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori, gdje će kretanja na svjetskom tržištu također utjecati na formiranje cijena i usluga tijekom ljetnih mjeseci. Svakodnevna poskupljenja hrane, pića, goriva, režija… svakako će dovesti i do formiranja novih cijena aranžmana i u Bosni i Hercegovini.

Iako se o rastu cijena smještaja još uvijek ne govori, ako uskoro ne dođe do stabilizacije cijena hrane i pića, sasvim je izvjesno da će turisti koji se odluče za boravak u ovoj zemlji također morati izdvojiti više novca nego što su za iste usluge trebali prije godinu ili dvije.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.