„Do kada će vlasti ubirati ekstra prihod od krize?!“

„Živimo u trenutku kada cijene svakodnevno divljaju i u kojem su mnoge zemlje donijele neke pakete pomoći, i privredi i stanovništvu, samo se u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ništa nije desilo“, kaže Jelena Trivić, potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Podsjetiću da je ogroman rast prihoda od indirektnih poreza, po osnovu viših cijena koje su porasle i prije ukrajinske krize, a nastavljen je dalji i još brži rast nakon ukrajinske krize, povećala se i potrošnja stanovništva i možemo reći da je država već naplatila te prihode, a nijedna marka nije vraćena nijednom građaninu Republike Srpske“, rekla je Trivićeva. 

Ona je dodala da je opozicija imala prijedlog na Predstavničkom domu koji je prošao, ali je pao u Domu naroda, a koji je bio najbolja, najbrža i najefikasnija mjera da se pomogne i stanovništvu i privredi, a to se ticalo ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice. 

„To je palo 16. marta, a onda 18. marta imali smo sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je vladajuća većina usvojila zaključke da će u parlamentarnu proceduru na nivou BiH opet uputiti prijedloge ovih zakona i rekli su da će te mjere važiti od prvog aprila. Danas je 10. april, nikakav prijedlog nije upućen na nivou BiH i građani treba da znaju da zbog SNSD, koji ima većinu u Domu naroda i ima mogućnost da sve ovo obori na Domu naroda, plaćaju skuplje gorivo, a posljedično su veće i druge cijene, s obzirom da cijene goriva diktiraju cijene i drugh proizvoda. Dakle, ukidanjem akciza gorivo bi bilo automatski jeftinije minimalno 40 feninga“, navela je Trivićeva. 

Ona kaže da se to nije desilo, a prikupljaju se ogromni prihodi od indirektnih poreza, koji su u samo prva tri mjeseca ove godine veći za 400 miliona u odnosu na isti period prošle godine. Pri tom nijedna marka nije vraćena onima koji su već platili te poreze. 

„Ja se pitam do kad će država ubirati ekstra prihod od ove situacije, a građani biti sve siromašniji i siromašniji jer ovo najviše utiče na najsiromašnije slojeve stanovništva koji najveći dio svojih budžeta troše upravo na osnovne životne namirnice, a njihove cijene najviše rastu. I ako već nisu htjeli i nisu imali sluha da se ukinu akcize i da se smanji PDV na osnovne žiivotne namirnice, a takav primjer imamo u Hrvatskoj koja je uz jedan sveobuhvatan paket mjera obezbjedila jednokratne novčane pomoći za najugroženije kategorije, ja pozivam vlasti Republike Srpske, da ako već nisu htjeli da ugrade ovu mjeru o kojoj sam pričala vezano za akcize i PDV, da moraju vratiti stanovništvu, barem onim najugroženijim karegorijama, korisnicima socijalne pomoći i penzionerima, da vrate dio sredstava u vidu transfera odnosno jednokratnih novčanih pomoći“, istakla je. 

Ona kaže da vlast planira da drže ovu situaciju dok se ne uđe u ljeto, pa da onda kažu da će da povećavaju plate u javnom sektoru, povećavaju penzije za određeni procenat, ali ljudi trebaju preživjeti do ljeta, a novca ima. 

„Dakle, penzionerima se u ovom momentu može isplatiti 100 maraka jednokratne novčane pomoći, za one sa najnižim penzijama i veći iznos, a onim socijalno ugroženim kategorijama koji su na evidencijama centara za socijalni rad. Građani treba da znaju da za to novca ima. Mjera jednokratne novčane pomoći kroz transfer penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama nije populistička, jer krizni uslovi traže brze i hitne mjere pomoći stoga pozivam vladu da se izjasni po ovom prijedlogu“, rekla je Trivićeva. 

Trivićeva je rekla da je Hrvatska donijela jedan ovakav sveobuhvatan paket gdje su oni rekli i smanjenje PDV, i paketi jednokratne pomoći, i neke druge mjere koje su donijeli, samo se u Republici Srpskoj ništa nije desilo. 

„Nijedna jedina mjera nije donesena u cilju pomoći stanovništvu, a ni privredi. Jer ovo vezano za akcize bi pomoglo i privredi. Dakle ne znam šta čekaju, otprilike znam njihovu logiku, da se uđeu neko vrijeme pred izbore pa da oni idu i glume neke dobročinitelje, da pomožu stanovništvu. Opet ponavljam, cijene su otišle nenormalno upravo za one životne namirnice koje u budžetima najsiromašnijeg dijela stanovništva se i najviše koriste jer oni najveći dio prihoda svojih budžeta koriste za osnovne životne namirnice, a država je od rasta cijena već ubrala ekstra prihod“, zaključila je Trivićeva. 

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.