Višković: Držimo sve pod kontrolom

Vlada Republike Srpske apsolutno sve drži pod kontrolom, a privredni ambijent u Srpskoj je ubjedljivo najpovoljniji u odnosu na BiH i okruženje, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, gostujući u emisiji “Oči u oči-objektivno”, koju realizuju portal Elta TV i portal Banjaluka.net

Premijer je naglasio da su posljednje tri i po godine bile pod velikim opterećenjem.

– Imali smo poplave, zemljotrese, koronu. Tu je i Ukrajinska kriza. Razmišljam da li još nešto može da nas pogodi. Izgleda da može. Već sam se prilagodio na te situacije i moje je da radim onoliko koliko znam i koliko umijem. Da li je to dovoljno ocijeniće građani. Ekonomski pokazatelji idu na gore – rekao je Višković.

Premijer Srpske je još jednom naglasio da u marketima širom Republike Srpske ima dovoljno svih životnih namirnica.

– Apsolutno nema mjesta za bilo kakvu paniku. Ne vidim razlog za pravljenje kućnih rezervi – kaže prvi čovjek Vlade Srpske.

Višković je iznio i podatak da Republika Srpska u jednoj žetvi za godinu dana ubere više od 200 000 tona pšenice, što su, kako kaže, dovoljne zalihe za građane Srpske.

– Naša jedna žetva je dovoljna za dvije godine. Drugi entitet ima problem sa pšenicom, geografski nema kapacitete koje ima Republika Srpska, pa samim tim nema dovoljnu proizvodnju pšenice. Zbog toga ono što se proizvede u BiH nije dovoljno da se prehrani cijelo stanovništvo BiH, te su nam potrebni i lanci snadbijevanja sa susjednim zemljama. Činjenica je da je došlo značajnog poskupljenje svih artikala, ali imamo još uvijek uredno snadbijevanje i dovoljne količine hrane – rekao je Višković.

On je istakao da je Vlada Srpske putem NSRS pokrenula inicijativu po pitanju poskupljenja, a to je da se PDV na osnovne životne namirnice sa 17 procenata vrati na 0 odsto, a da se operezuju sa 22 odsto.

– Stope i doprinosi su najmanji, cijene energenata takođe najmanje. Nafta i naftni derivati su povoljniji nego u cijelom okruženju, a da ne spominjemo EU – ističe Višković.

Višković dodaje da je Vlada takođe uputila inicijativu da akcize na naftu i naftne derivate budu ukinute na mjesečnom nivou kako bi pratili situaciju shodno dešavanjima na svjetskim berzama.

– Cijena električne energije za domaćinstva i privredu ostaće na nivou koji važi i danas. Neće biti nikakvog poskupljenja električne energije za naše građane zato što je električna energija resurs sa kojim upravlja i raspolaže Republika Srpska – naglašava Višković.

On je naglasio da je Vlada Srpske donijela brojne benefite kako bi olakšala rad realnom sektoru, te povećala broj zaposlenih i plate radnicima.

– Jedno smo sigurno uspjeli, a to je povećati broj zaposlenih. Stopa zaposlenosti je sada najveća od kada se taj podatak mjeri u Srpskoj. Iako je plata privatna stvar između zaposlenog i poslodavca, nije realno da plate ostaju na istom nivou jer mnogi naši privrednici ne prodaju svoj proizvod po prošlogodišnjoj cijeni. Vlada je učinila sve što je bilo u našoj moći da pomogne i jednima i drugima – rekao je Višković.

On pojašnjava da je Vlada prilikom donošenja Budžeta za 2022. godinu pripremila set zakona i mjera koje su u tom momentu kreirane preventivno u smislu nadolazeće inflacije.

– Krajem godine smo imali očekivano blagi rast inflacije i znali smo i tada da će se to prenijeti na prvi kvartal 2022. godine. Upravo zbog toga smo 1. januara 2022. godine donijeli niz mjera, kao što je onaj prelaz sa neto na bruto, pa ukidanje određenih parafiskalnih nameta, donošenje izmjena određenih zakonskih rješenja, gdje smo povećavali plate u javnom sektoru, do 1.000 KM pet odsto, a one preko 1 000 KM tri odsto. Povećali smo i penzije, boračka primanja, sva davanja iz budžeta. Povećeli smo grantove svim korisnicima Bužeta u smislu da spremno koliko je moguće dočekamo inflaciju u prvom kvartalu 2022. godine – navodi Višković.

Ističe i da se pored niza zakonskih rješenja koje je Vlada preduzimala u prvom kvartalu išlo sa nizom mjera prema ranjivim i ugroženim kategorijama u Republici Srpskoj.

– Za socijalno ugrožene građane obezbijedili smo robne pakete prije mjesec dana, pa smo javnim kuhinjama doznačili određena novčana sredstva. Putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdvojeno je dodatnih 10 miliona maraka za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. U oktobru prošle godine smo putem javnog poziva i Odjeljenja za invalidsku i boračku zaštitu lokalnih zajednica i gradova uveli u sistem mjesečnog primanja sve naše demobilisane borce koji u datom momentu teško žive i plaćamo im mjesečnu naknadu u visini boračkog dodatka. Išli smo korak dalje, pa smo prije mjesec dana svim tim ljudima dali jednokratnu novčanu pomoć u visini od 100 KM – kaže Višković.

Izvor: Srpska cafe

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.