Studija: Aerodrom u Trebinju može negativno uticati na rijeku Omblu

TREBINJE – Izgradnja aerodroma u Trebinju mogla bi da ima negativan uticaj na izvorište rijeke Omble, sa kojeg se napaja grad Dubrovnik, zbog čega je potrebno posvetiti posebnu pažnju njegovoj zaštiti.

Navodi se to u Procjeni o uticaju na životnu sredinu koju je naručilo preduzeće  “Aerodrom Trebinje”, a izradio Institut za građevinarstvo “IG” u Banjaluci.

U ovom dokumentu, koji je u posjedu portala CAPITAL, navodi se da se lokacija aerodroma nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta te da se prilikom projektovanja treba uzeti u obzir zabrane koje su definisane za tu zonu.

„Obzirom da se radi o izvoru koji se koristi za vodosnabdijevanje, posebna pažnja se posvećuje njegovoj zaštiti, u smislu da ne dođe do njegovog zagađenja, te se moraju preduzeti sve mjere kako do toga ne bi došlo“, stoji u Procjeni.

Tako se u njoj navodi kako u cilju zaštite prilikom izgradnje aerodroma vozila i mehanizacija moraju biti na vodonepropisnom platou uz strogu kontrolu procurivanja.

Nafta i nafti derivati se moraju čuvati u zatvorenom posudama smještenim u betonskom bazenu zaštićenom od atmosferskih uticaja, a mehanizacija mora biti svakog momenta ispravna i ne smije se servisirati na licu mjesta.

Leutar.net Studija: Aerodrom u Trebinju može negativno uticati na rijeku Omblu

U toku korištenja se mora uspostaviti separativni sistem otpadnih voda, te projektovati i izgraditi postrojenje za prečišćavanje.

Konstrukcije objekta za prečišćavanje otpadnih voda sa puta moraju garantovati vodonepropusnost, tj. ne smije se dozvoliti procjeđivanje otpadnih voda u podzemlje“, piše u Procjeni.

Gorivo se mora skladištiti u rezervoarima sa dvostrukom stijenkom, a zahtijeva se i uređaj za automatsko detektovanje i dojavu propuštanja.

Inače, prema važećem Pravilniku o uslovima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite izvorišta Republike Hrvatske u trećoj zoni je zabranjeno privremeno i trajno odlaganje otpada, građenje cjevovoda za transport tekućina koje mogu izazvati onečišćenje voda, građenje benzinskih pumpi bez rezervoara sa duplom stijenkom, te eksploatacija mineralnih sirovina.

Podsjećamo, upravo је zbog ovog izvorišta gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište rijeke Omble.

Iz Republike Srpske za sada stižu uvjerenja kako će sve biti rađeno u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

Inače, izgradnja Aerodroma Trebinje je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 14 kilometara zapadno od Trebinja, u blizini mjesta Taleža.

Leutar.net Studija: Aerodrom u Trebinju može negativno uticati na rijeku Omblu

Kompleks aerodroma treba da obuhvata oko 302 hektara bez pristupnih saobraćajnica, a lokacija je na neravnom kraškom terenu.

Prema dosadašnjim najavama, Republika Srpska bi kao investitor u njega trebala da uloži oko 50 miliona evra.

Nema alternativne opcije

Zanimljivo je da se u Procjeni navodi kako investitor nema u planu alternativnu lokaciju za gradnju aerodroma.

Izabrana lokacija je rezultat procjene za uspješnu eksploataciju objekta koji je prilagođen situaciji na terenu i postojećim objektima u okruženju. Pri izboru lokacije vodilo se računa o maksimalnom iskorišćenju kapaciteta područja. Izabrano područje karakteriše izrazito niska gustina stanovanja sa stihijski razvijanim građevinskim fondom, saobraćajno je dobro povezano, i sa prirodnim karakteristikama koje odgovaraju budućoj namjeni prostora“, stoji u dokumentu.

CAPITAL: D. Tovilović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.