Počeo vanredni samit NATO-a, prisutan i Bajden

Vanredni samit lidera zemalja članica NATO počeo je nešto poslije 10.00 časova u sjedištu Alijanse u Briselu.

Među trideset lidera nalazi se i američki predsjednik, Džozef Bajden.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, poručio je prisutnima da su se okupili u „kritičnom bezbjednosnom trenutku“ i naglasio da su svi ujedinjeni u osudi „neisprovocirane agresije Kremlja“ i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„Odlučni smo da nastavljamo da namećemo pritisak na Rusiju kako bi došlo do kraja ovog brutalnog raata. Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda i vojske u borbi za slobodu i prava. Prepoznajemo i hrabrost onih u Rusiji koji hrabro govore protiv raata“, poručio je Stoltenebreg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

On je rekao i da će lideri danas razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, uključujući i protivavionsko i protivtenkovsko naoružanje i municiju, kao i o jačanju NATO odbrambenih snaga kako u ovom trenutku tako i za godine koje dolaze.

„Moramo da svi radmo više na zemlji, u vazduhu i na moru , kako bi odgovorili na novu bezbednosnu realnost u Evropi“, zaključio je Stoltenberg.

Lideri NATO pred početak sastanka, koji je najvljen kao jedan od najvažnijih u istoriji Alijanse, napravili su i grupnu fotografiju na kojoj se, pored Bajdena, mogu vidjeti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, britanski premijer Boris Džonson, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan…

(Tanjug  Foto: Halil Sağırkaya /AA)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.