Ovo je Putinov plan, šah-mat u pet tačaka

Američki i ukrajinski obavještajci iznijeli su gotovo identične procjene o tome kako Rusija misli da osvoji Kijev i „obezglavi vlast“ okupirane Ukrajine.

Ruski tenkovi su, prema izvještajima sa terena, ušli u Kijev jutros, a procjenjuje se da je prvi cilj Rusije da oklopnim snagama opkoli glavni grad Ukrajine, u kojem se još uvijek nalazi i predsjednik Volodomir Zelenski, koji je ranije rekao da neće bježati.

Američke obavještajne službe u međuvremenu upozoravaju na ono što smatraju da je ruski plan za dalje, a namjera je, kako procjenjuju, „obezglavljivanje ukrajinskih vlasti“.

Prema njihovim analizama, nakon što grad bude opkoljen, američki obavještajci vjeruju da je plan da ruskih specijalnih snaga munjevitom akcijom zauzeti aerodrom, vjerovatno Sikorski ili Borispolj, koji bi se nakon toga koristili kao poligon za uzlijetanje ruskih vojnih aviona koji prevoze vojnu silu od 10.000 padobranaca da napadnu i okupiraju ukrajinsku prijestonicu Kijev.

Pritom bi glavni zadatak padobranskih jedinica bio da, nakon što uđu u grad, pronađu predsjednika Zelenskog, ministre i parlamentarne zastupnike te ih prisile da potpišu mirovni sporazum kojim bi se kontrola nad zemljom prepustila Moskvi ili marionetskom režimu koji bi Moskva u Kijevu instalirala i podržavala.

To bi, kako se navodi, zapravo bio i završetak r ata, bez potrebe da kopnene snage ruskog predsjednika Vladimira Putina budu prisiljene na teške i kr vave borbe kako bi vojno osvojile svaki pedalj zemlje.

Prema procjenama američkih službi, Rusi su umalo plan ostvarili već prvog dana invazije, kada je 20 jurišnih helikoptera spustilo grupu vojnika na aerodrom Antonov, nedaleko od KIjeva, ali su ih ukrajinske vojne snage omele u izvršavanju tog plana.

Dalje, smatra se da bi Ruski napad na prijestonicu vjerojatno bio koordinisan sa potiskivanjem trupa na južnim i istočnim frontovima, Krimu i Donbasu, sa ciljem blokiranja ukrajinskih oružanih snaga, tako da se ne mogu povući i ojačati odbranu grada, kažu američki obavještajci.

Manevri takođe mogu biti praćeni bombardovanjem i akcijama sabotera koji bi ciljali električne mreže i infrastrukturu kako bi se raširila panika i stanovnici natjerali u bijeg, pri čemu bi se presjecali i saobraćajni pravci te tako otežavalo kretanje ukrajinskih snaga koje se već nalaze u Kijevu.

I ukrajinski obavještajci misle isto

Istovremeno, kako prenosi BBC, izvor iz ukrajinske obavještajne agencije za Ukrajinsku Pravdu takođe je jasno opisao ruski plan za zauzimanje glavnog grada, a kasnije i države, u pet koraka.

1. Osvojiti Borispolj, glavni kijevski aerodrom, preko njega prebaciti 10.000 vojnika. U međuvremenu, plan je žestoko napadati ukrajinske trupe na granicama kako se one ne bi uključile u bitku za Kijev.

2. Isključiti struju i komunikaciju u Kijevu i izazvati paniku.

3. Isprovocirati egzodus izbjeglica kako bi se otežali manevri ukrajinske vojske.

4. Zauzeti vladine zgrade i parlament i natjerati ukrajinsku vladu da potpiše predaju pod ruskim uslovima.

5. Instalirati proruske lidere i podijeliti Ukrajinu na dva dijela. Nešto slično kao nekadašnje Istočna i Zapadna Njemačka.

(B92   Foto:Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.