Očajnički apel iz UN-a: Putine, u ime čovječanstva…

Njujork — Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao na predsjednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe.

Gutereš je rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio „najtužniji trenutak“ u njegovom petogodišnjem mandatu.

„U ime čovječanstva, vratite svoje trupe u Rusiju“, rekao je Gutereš otvarajući hitnu sjednicu Saveta bezbednosti UN rano jutros, u vrijeme kada je pokrenut ruski napad na Ukrajinu.

Putin je ranije jutros najavio da pokreće „specijalnu vojnu operaciju“ u istočnoj Ukrajini. Putin je najavljujući vojnu operaciju na istoku Ukrajine rekao da je ona namjenjena zaštiti civila.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da ta akcija dolazi kao odgovor na prijetnje koje dolaze iz Ukrajine.

On je dodao da Rusija nema cilj da okupira Ukrajinu. Putin je rekao i da odgovornost za krv oproliće leži na ukrajinskom režimu. Putin je upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj miješanja u rusku akciju dovesti do „posljedica kakve nikada nisu vidjeli“.

Gutereš je sa sjednice Saveta bezbjednosti UN pozvao ruskog predsjednika da povuče trupe.

„U ime čovječanstva ne dozvolite da u Evropi započne ono što bi mogao da bude najgori r at od početka vijeka, sa posljedicama ne samo razornim po Ukrajinu, ne samo tragičnim za Rusku Federaciju, već sa uticajem koji ne možemo ni da predvidimo u odnosu na posljedice po globalnu ekonomiju“, dodao je.

„Ono što mi je jasno jeste da ovaj r at nema smisla“, rekao je Gutereš, ističući da se njime krši Povelja UN i da će, ako ne prestane, izazvati patnje kakve Evropa nije vidjela od balkanske krize 1990-ih.

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama rekao je Savjetu bezbjednosti da je ruski predsjednik Vladimir Putin „objavio r at Ukrajini“ zatraživši od svog ruskog kolege da izjavi da Rusija neće gra natirati i bom bardovati ukrajinske gradove.

B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.