Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za 18.000 KM

– Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Sadik Ahmetović, umjesto služenja zatvorske kazne od šest mjeseci za zloupotrebu položaja, platio je 18.000 КM, koje je, kako je rekao, posudio i dobio na poklon od sestara u Švedskoj i Americi.

Iz Suda BiH su potvrdili da je Ahmetoviću odobren zahtjev da otkupi zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja od šest mjeseci na koju je osuđen u novembru prošle godine, objasnivši da se prema Кrivičnom zakonu BiH svaki dan zatvora mijenja za 100 КM.

Ahmetović je rekao Birnu da je umjesto služenja kazne prije Nove godine platio 18.000 КM.

„Novac sam posudio i dijelom su mi poklonile moje tri sestre koje žive u Švedskoj i Americi. Za pozajmice i poklon od familije imam dokaze o doznakama novca u bankama na koje je novac uplaćen. Ja sam imao tu sreću ako se tako može reći, imao od koga posuditi“, rekao je Ahmetović.

On je dodao da nije kriminalac da bi imao novac, a da je zarađeno uložio da ima krov nad glavom.

„Sve što sam radio može se provjeriti“, naveo je Ahmetović, rekavši da bi ono za šta je osuđen ponovo uradio isto, jer smatra da nije krivično djelo dati posao djetetu iz Srebrenice koje ima visoku stručnu spremu i govori tri jezika.

Ahmetović je proglašen krivim da je svjesno iskorištavao svoja ovlaštenja kako bi pribavio imovinsku korist svom vozaču Adnanu Bektiću sklapajući sa njim ugovore o djelu 2012. godine za poslove za koje je znao da ih ne obavlja.

Apelaciono vijeće naložilo je da od Bektića bude oduzeto nezakonito pribavljenih 4.014 КM.

Ahmetović je i prvostepenom presudom osuđen na šest mjeseci zatvora, s tim da je tada visina nezakonito pribavljene koristi bila utvrđena u iznosu od 7.414 КM.

Apelaciono vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Ahmetović potpisao sa Bektićem četiri ugovora o djelu u periodu od januara do novembra 2012. godine.

Bektić, kako se navodi u presudi, nije obavljao poslove iz ugovora, nego je nastavio da vozi ministra.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.