Dom zdravlja Doboj ostaje bez higijeničarske službe, sve radnice otpuštene

Spremačice u Higijeničarskoj službi Doma zdravlja Doboj, proglašene su tehnološkim viškom i ostaće bez posla. Podnijele su tužbu protiv te zdravstvene ustanove. O razlozima za taj potez u “Novom danu” govorile su Mara Filipović i Živana Jović.

Filipović je pojasnila da im je informacija o otkazu saopćena pred kraj septembra prošle godine kada je na funkciju došao novi direktor.

“Rekao nam je da idemo kući. Poslije nas je pozvao i predložio nam da idemo u firmu Direkciju za izgradnju i razvoj Grada Doboja (DIRG) ili da ćemo biti proglašene kao tehnološki višak. Mi smo to odbile jer se niko iz te dotične firme nije oglasio i nismo imale nikakve informacije. Ali direktor nam je rekao da ćemo se tamo voditi kao zaposlene, ali da ostanemo raditi u Domu zdravlja. Nije mi jasno da li bilo koji direktor može prebaciti radnika na drugo radno mjesto bez njegove volje.

Gospodin Nebojša Vukanović nam je izašao u susret i pružio podršku i tek tada smo imali sastanak i gospodin iz DIRG-a je došao i veoma malo nam informacija dao, a mi znamo da u toj firmi nemaju ni vlastitu spremačicu, a ne servis spremačicu”, rekla je Filipović.

Dodala je da će 22 radnice dobiti otkaz.

“Nijedna spremačica u Domu zdravlja Doboj ne ostaje. Od tih nas 22, tri su spremačice otišle u penziju, četiri su potpisale za DIRG, nas 10 je tužilo da se vratimo na svoje radno mjesto. Ove tri spremačice koje nisu tužile su radile po četiri sata u područnim ambulantama i imaju malo staža tako da su rekle da neće ulaziti u taj spor. Bili smo razočarni i iznenađeni tom odlukom novog direktora”, pojasnila je.

Jović je pojasnila da je direktor DIRG-a dolazio te da je u razgovoru s radnicama rekao da plate nisu redovne i da je zadnja bila u augustu, a doprinosi nisu uplaćeni.

Leutar.net Dom zdravlja Doboj ostaje bez higijeničarske službe, sve radnice otpuštene

“Ja želim da radim i prihvatila bih to, ali kako ću kada nemam topli obrok, plaćen prijevoz, a ni plate. Moj minimalac je i u Domu zdravlja Doboj bio 540 KM tako da sam jedva i ovako preživljavala, a ne bez plata. Dobili smo otpremnine”, naglasila je Jović.

Naglasile su da im nije jasno kako jedna zdravstvena ustanova neće imati higijeničarsku službu.

“To je jedini Dom zdravlja na svijetu da nema vlastitu higijeničarku i da će dovoditi nekoga sa strane da to radi. Jer medicinski otpad se mora čistiti. Nije mi to jasno”, poručila je Filipović.

Iz Doma zdravlja Doboj, koji će postati jedina javna ustanova koja nema higijeničarsku službu, odgovorili su za N1 da do okončanja sudskog spora ne mogu davati izjave o ovom slučaju.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.