Čovjek koji bi da otjera Novaka iz Melburna svim silama branio Rio Tinto

Australia's Prime Minister Scott Morrison receives a dose of the Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine at the Castle Hill Medical Centre in Sydney on February 21, 2021.,Image: 592356472, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Steven SAPHORE / AFP / Profimedia

Premijer Australije Skot Morison postao je ovih dana „persona non grata“ među navijačima Novaka Đokovića.

Kako u Srbiji, tako i u Australiji, premijer te zemlje je počeo da poručuje kako Novak može prvim letom da se vrati natrag, ako ne dokaže da mu je medicinska dokumentacija validna za medicinsko izuzeće.

Đoković je rešio da svoj zahtev za medicinsko izuzeće učini javnim, kada je rekao da ide put Australije i to je možda bila i greška zbog koje već drugi dan prolazi kroz agoniju.

Graničari su ga u Melburnu na aerodromu Tulamarin zadržali, počeli da mu proveravaju dokumentaciju, a onda i zahtev za vizu.

Prvi reket sveta je poslat u imigracioni pritvor, navijači su se okupili u Melburnu kod hotela, ali i u Beogradu.

Za Morisona se preko noći čulo i hiljadama kilometara daleko od njegove rodne zemlje. Mnogo sportista, kao i ljudi koji žive u Australiji tvrde da Đoković treba da posluži „za primer“.

Australijanci su već dve godine pod teškim merama borbe protiv koronavirusa, „lokdaun“ je kod njih trajao izrazito dugo, a Morison i vlasti u toj zemlji su u poslednje vreme sve manje popularni.

Zato premijeru nije dobro „selo“ pitanje novinara o tome kako i ko mu plaća testove na koronavirus, jer je priznao da ih ne plaća sam.

Međutim, to nije jedino što može da bude interesantno ljudima iz Srbije. Jedno drugo ime, posebno kad se stavi uz Morisonovo – odjekuje mnogo jače. Reč je o Rio Tintu.

Leutar.net Čovjek koji bi da otjera Novaka iz Melburna svim silama branio Rio Tinto

Kompanija protiv koje se u Srbiji vodi „rat“, koji se prelio u vidu protesta i na ulice, je ista ona kompanija čije je interese Morison branio.

Pre pet godina kada je postojao predlog da se oporezuje tona gvozdene rude koju vade BHP Biliton i Rio Tinto, Morison se pobunio.

Tvrdio je da je to loša zamisao, dok je Brendon Grils, vođa Nacionalista zagovarao taj porez kako bi se povećala dobit na ime poreza za oko milijardu i petsto miliona dolara.

Leutar.net Čovjek koji bi da otjera Novaka iz Melburna svim silama branio Rio Tinto
Australia’s Prime Minister Scott Morrison receives a dose of the Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine at the Castle Hill Medical Centre in Sydney on February 21, 2021.,Image: 592356472, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Steven SAPHORE / AFP / Profimedia

Povećavanje poreza ne mislim da je nešto što pomaže ekonomiji, posebno onoj koja je slaba. Ne želim da ulazim u politiku Zapadne Australije po ovom pitanju, osim što kažem da, ako mene pitate da li je povećanje poreza u sektoru koji je imao težak period dobra ideja – to nije odogovor“, tvrdio je tada Morison.

Pet godina kasnije u Srbiji se narod podigao na noge da bi dolinu Jadra sačuvao od vađenja i proizvodnje litijuma, imajući u vidu kakve je posledice Rio Tinto stvarao po životnu sredinu gde god je rudario.

Zbog toga su blokirani putevi u Srbiji, a tada se za zdrav i čist vazduh, vodu i životnu sredinu zalagao i Novak Đoković.

Leutar.net Čovjek koji bi da otjera Novaka iz Melburna svim silama branio Rio Tinto

Upravo činjenica da se on oglasio protiv Rio Tinta, pomogla je onima koji su se borili protiv te velike kompanije.

Pre svega toga, Rio Tinto je plaćao 25 centi za tonu rude i ta naknada se nije menjala od šezdesetih godina.

Osim toga, Morisonov veoma blizak saradnik Džon Kunkel bio je savetnik Rio Tinta i šef odseka za odnose sa Vladom i proveo je tu dve godine.

Od 2018. je došao kao šef osoblja premijera Australije, dok mu je kvalifikacija doktorat iz ekonomije. Osim toga, Kunkel ima i master tezu iz oblasti politikologije.

Samim tim je bio i jedan od glavnih političkih stratega u kabinetu Skota Morisona, dok Australijanci postaju sve nezadovljniji njegovom politikom.

Leutar.net Čovjek koji bi da otjera Novaka iz Melburna svim silama branio Rio Tinto

Zbog toga ima sve više komentara kako je Đoković samo kolateralna šteta i „žrtveni jarac“ političke borbe u kojoj je šansa da se takmiči na Australijan openu i odbrani titulu sve neizvesnija.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.