Na zahtjev stanara uklonjena rampa sagrađena zbog oboljelog dječaka

Većina stanara zgrade 117 u ulici u Boru palo je na ispitu humanosti.

Prolaznu ocenu nisu dobili jer se 21 porodica od ukupno 31 izjasnilo za uklanjanje rampe podignutu zbog Nikole Smolovića koji ima samo sedam godina i tešku bolest celebralnu paralizu. O ovom problemu nisu želeli da pričaju najmerodavniji u zgradi upravnik i njegov zamenik, a prema oceni većine stanara razlozi za rušenje rampe su objektivni.

„Znamo situaciju i žao nam je dečaka, ali nas niko ništa nije pitao kada se gradila ta rampa. Dosta je široka i nema mesta da prođu ostali stanari“, rekla je Kristina Ćirić, stanar.

„Rampa mora da bude 110 centimetara širine, jeste mali prostor između zida i rampe, ali da je bila završena, da su postavljeni guma i rukohvati moglo je da se ide preko nje“, objašnjava Dobrica Đurić, član gradskog veća u Boru.

Da bi malom Nikoli olakšali detinjstvo, a roditeljima ublažili  tešku muku, Grad Bor je  podigao rampu pre nekoliko meseci, nakon što im se porodica obratila za pomoć. Građevinski inženjeri su predložili rampu koja prema pravilniku ispunjava sve standarde. Do  sada je u Boru sagrađen veliki broj rampi za invalide i nikada nije bilo sličnih problema

„Održali smo nekoliko sastanaka sa stanarima, ali dogovora nije bilo. Pokušali smo da objasnima da sa druge strane nije bilo mogućnosti da sagradimo rampu, jer bi izlazila na ulicu i nema mesta za parking. Nismo postigli dogovor i rampu ćemo preseliti, a za sedmogodišnjeg dečaka naći ćemo novo rešenje“, dodao je Đurić.

Stanari deklerativno žele da pomognu malom Nikoli i to nije sporno, ali žele i da uklone  rampu. Jedno sa drugim ne funkcioniše, a roditeljima malog Nikole ostaje da se i dalje muče kao i do sada.

„Rampu su mogli svi da koriste, ali nema veze, šta je tu je. Navikli smo da se borimo i tako ćemo da nastavimo“,sa tugom kaže Zdenko Smolović, otac malog Nikole.

Otac malog Nikole još kaže da sa komšijama više ne ispija kafu, jer su se, odljudili i to je izgleda glavni problem našeg društva. Na žalost saosećanja,u moru svakodnevnih problema, su odavno zaboravljena kategorija. Ostaje nada da će lokalna sanouprava ispuniti obećanje i da će mali Nikola imati bolje uslove za odrastanje.

Video RTV Bor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.