BiH u devet godina napustilo gotovo pola milijuna ljudi

Službenih podataka nema, ali prema procjenama nakon istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH, Bosnu i Hercegovinu u proteklih devet godina napustilo je nekoliko stotina hiljada ljudi.

Prema njihovim podacima u istraživanju koje je počelo od 2013. godine, najmanji broj iseljenika bio je 2018. godine kada je BiH napustilo 20.943 građana. No, nakon toga kreće strelovit rast iseljavanja pa je 2019. godine iz BiH iselilo 56.987 osoba, prošle godine oko 85.000, a ove godine unatoč pandemiji i ograničavanju kretanja čak 170.000!

Ukupno, Unija pretpostavlja da je u ovih devet godina koliko traje istraživanje BiH napustilo više od 484 hiljade osoba.

Prema podacima prikupljenim u istraživanju najčešći razlozi odlaska su nestabilna politička situacija, bolja budućnost za porodicu i djecu u inostranstvu, korupcija, veći kvalitet života u inostranstvu i veća mogućnost uspjeha za mlade u inostranstvu.

Kada su mladi u pitanju posebno je kritična situacija na području Unsko-sanskog kantona, iz kojeg posebno masovno odlaze upravo mladi.

Izvor: GPM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.