“Ono što smo prije korone ocjenjivali trojkom, sada je petica” – nastavnici tvrde da su primorani da spuste kriterijume

Nastavnici koji odbijaju da spuste kriterijume u ocjenjivanju, trpe posljedice, od pritisaka do suspenzija i smanjenja plate, tvrde u prosvetnim sindikatima, prenosi Telegraf.

Kako se bliži kraj polugodišta, tako trka za peticama postaje sve oštrija. Pritisci na nastavnike rastu kako bi nekim đacima zaključili više ocjene od onih koje znanjem zaslužuju.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola tvrdi da su, dodatno, nastavnici zbog korone bili primorani da kriterijume u ocjenjivanju spuste za čak 40 odsto.

– U razgovoru sa nastavnicima i direktorima škola, došlo smo do zaključka da smo skoro svi morali da spustimo kriterijume u ocjenjivanju za 40 do 50 odsto. Razlog je taj što je znanje đaka znatno oskudnije zbog onlajn nastave i učenja od kuće. Ono što su đaci prije korone znali za trojku ili četvorku, sada ocjenjujemo peticom – navodi Antić za Telegraf.

Kriterijumi su se spuštali i godinama prije korone, upozorava Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, a onda je onlajn nastava dodatno pogoršala rezultate.

– Kada su kod kuće, na onlajn nastavi, učenici se ponašaju kao da su na raspustu i tu od ozbiljnog učenja nema ništa – objašnjava Markov.

On je već istakao da je decembar paklen mjesec za nastavnike jer tada kreće trka za ocjenama i pritisci sa svih strana.

– Pritiske vrše roditelji, ali i direktori škola, kojima je stalo da bude što više visokih ocjena i da škola bude na dobrom glasu – dodaje on.

Shodno spuštanju kriterijuma u školama, pretpostavlja se i da će mala matura biti olakšana kao i prošle godine. Tada je na testu bilo najviše zadataka “otvorenog tipa”, sa ponuđenim odgovorima, pa je osmacima tako omogućeno da na završnom ispitu ostvare bolje rezultate.

Izvor: Zelena učionica

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.