Vidović: Srpska drži inflaciju pod kontrolom

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je večeras da Republika Srpska drži inflaciju pod kontrolom i da građani ne treba da se plaše da će ostati bez plata i penzije koje će u narednoj godini biti povećane.

„Planirali smo da polovinom decembra u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojimo budžet Srpske za narednu godinu koji se neće mnogo razlikovati od ovogodišnjeg. Važno je što ćemo naredne godine povećati plate od tri do pet odsto, ali povećaćemo i penzije. Povećaćemo i dodatke za boračke kategorije“, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je budžet Srpske stabilan, likvidan i sve budžetske obaveze Vlada redovno servisira što će biti do kraja ove i u narednoj godini.

„Privreda Republike Srpske je u ovoj godini imala rast koji nismo očekivali. Prema makroekonomskim parametrima bolji smo nego prošle godine. Mislim na rast bruto domaćeg proizvoda, prihoda i proizvodnje, a izvoz je porastao za 30 odsto“, rekla je Vidovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je istakla da je ova godina bolja i u odnosu na 2019, jer je veći rast industrijske proizvodnje, prihoda i ima više zaposlenih.

„Republika Srpska nije prezadužena, srednje smo zaduženi. Naš javni dug je 42,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupan dug je 51,5 odsto. U dug Federacije BiH nisu uračunati kantoni i zato se ne možemo porediti“, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, virus korona je koštao Republiku Srpsku 320 miliona KM, a novac je uložen u zdravstvo i privredu.

„Međutim, ulaganje u privredu je dalo rezultat zato što smo imali isti broj zaposlenih na kraju prošle i 2019. godine“, kaže Vidovićeva.

Ona je naglasila da je bilo realno očekivati inflaciju u svijetu, jer je u pandemiji virusa korona štampano mnogo novca, poskupjeli su energenti, a prekinuti su i lanci snabdijevanja.

Vidovićeva je napomenula da Republika Srpska pokušava stvoriti povoljan privredni ambijent i da je veoma značajno što je izvoz u ovoj godini porastao, a u narednoj godini se očekuje još više.

„Razgovaramo i sa značajnim investitorima koji se iz Azije vraćaju u Evropu. Ovo ne bi smjela da propusti Srpska, pa ni BiH. Inflaciju Republika Srpska drži pod kontrolom, nešto je viša od dva odsto, i građani ne treba da se plaše da će ostati bez penzija i plata. Zbog svega ćemo u narednoj godini povećati plate i penzije, jer inflacija ne smije rasti više od njih“, rekla je ona.

Ministar finansija Republike Srpske kaže da u novom zakonu o PDV-u u BiH treba uvesti diferenciranu stopu, ali, kako je navela, sve diktiraju stranci što podržava Federacija BiH i nivo BiH.

Vidovićeva je rekla da će u Srpskoj biti uveden novi sistem fiskalizacije gdje će svaki račun prvo biti registrovan u Poreskoj upravi.

Ona je podsjetila da će naredne godine biti povećane plate i penzije u Srpskoj i da bi uz Vladu Srpske i poslodavci morali da reaguju.

Vidovićeva tvrdi da bi bruto domaći proizvod u ovoj godini trebalo da bude od 5,5 do šest odsto.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.