Kazne za sporu vožnju u BiH do 150 KM te zabrana upravljana vozilom

Kada je riječ o kaznama, zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 30 KM kazniti za prekršaj vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom stvara smetnje normalnom odvijanju saobraćaja.

Koliko ste puta rizikovali život preticanjem jer vozač ispred vas vozi presporo, gubili živce jer, umjesto dopuštenih 60 kilometara na sat, osoba za upravljačem ispred vas iz nekoga razloga ne prelazi brzinu od 40 kilometara na sat, kasnili na posao zbog autobusa punog stranih turista čiji vozač nije navikao na naše ceste i zavoje te svojom laganom vožnjom putnicima omogućava razgledavanje okoline…

Svi bi oni, da ste ih prijavili nadležnom ministarstvu unutarnjih poslova, dobili novčane kazne zbog ometanja saobraćaja, piše Večernji list BiH.Šta vozač smije?

U istraživanju koje je proveo Ipsos za norveško osiguravajuće društvo Gjensidige, čak 69 posto vozača kaže da je doživjelo opasne situacije s vozačima koji voze ispod ograničenja brzine.

Vozači u Bosni i Hercegovini navikli su na kažnjavanje vožnje koja je brža od dopuštene, međutim, zakon jasno kaže da se kazniti mogu i trebaju i oni koji, krećući se cestom, ne prebacuju iz druge brzine. Iako su te kazne znatno niže od onih propisanih za brzu vožnju, ipak postoje.

U Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH ističe se da je vozač dužan prilagoditi brzinu kretanja vozila svojstvima i stanju na cesti, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustoći prometa, prometnim znakovima i drugim prometnim uvjetima, tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju pod navedenim uslovima može predvidjeti.

Zatim, da vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo stvara smetnju normalnom odvijanju saobraćaja. Također, prilikom pokretanja vozila iz mjesta vozač ne smije naglo povećati brzinu kretanja, tako da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe uslijed proklizavanja pogonskih točkova vozila, osim u slučaju opasnosti.

Kada je riječ o kaznama, istim zakonom propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 30 KM kazniti za prekršaj vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom stvara smetnje normalnom odvijanju saobraćaja. Ako je kojim slučajem ovim prekršajem odnosno sporom vožnjom izazvana ili prouzročena saobraćajna nesreća, tada je propisana veća novčana kazna.

U tom slučaju počinitelj prekršaja bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM te će, uz to, dobiti i jedan kazneni bod. Za izazivanje saobraćajne nesreće sporom vožnjom vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Magistralne ceste i kazne

Iako ove vrste kazni nisu česte u BiH jer se sporim vozačima rijetko ko bavi, počevši od učesnika u saobraćaju pa do nadležnih institucija, s obzirom na to da su puno češće u fokusu oni koji voze preko ograničenja, poteškoće zbog prespore vožnje najčešće nastaju na magistralnim cestama.

Riječ je uglavnom o situacijama kada veći broj vozila stvori kolonu krećući se iza sporog vozila, pa nerijetko vozači iz kolone krenu u radnje preticanja koje potom mogu završiti prometnim nesrećama, lančanim sudarima i sl. Iako je u evropskim zemljama kazna za sporu vožnju vrlo česta, u Bosni i Hercegovini na godišnjoj razini bude tek tridesetak vozača, i to najviše u Sarajevskom kantonu, koji plate kaznu jer su vozili presporo i tako ometali saobraćaj.

U Hrvatskoj je kazna za taj prekršaj 500 kuna, a u SAD-u čak 500 dolara. Ako objašnjenje za sporu vožnju ne bude uvjerljivo, u Njemačkoj će vozaču koji napravi ovaj prekršaj uslijediti kazna od 20 eura.

Vecernji.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.