POČINJU VUČJI DANI, NAJOPASNIJE VRIJEME U GODINI: Da vas ne bi snašlo zlo ispoštujte ove običaje

Vučji dani traju od Đurđica, pa do Svetog Mrate, tj. od 16. do 24. novembra. U narodu ovi dani su poznati i kao Mratinci, jer je Sveti Mrata bio zaštitnik vukova.

Kada je ova krsna slava u pitanju narodno vjerovanje seže u daleku prošlost i mitologiju starih Slovena pa ovaj praznik vezuje za vuka kao opasnog ali i moćnog protivnika, a nekad i zaštitnika.

Predanja o Svetom Mrati i Vučjim danima

Prema predanju, Sveti Mrata u ove dane gleda kako ko radi, zatim drži vijećanje sa vukovima i određuje im na koga da “navale”. Domaćinu koji u ove dane najviše griješi, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, veli narod, u kuću i torove će na zimu ući hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spriječi u njegovoj nameri.

Postoji i narodna priča o čovjeku koji je sijekao drva u šumi, kada su ga presreli vukovi, predvođeni najvećim, hromim vukom, koji ga je upitao da li slavi Svetog Mratu. Uplašen seljak ga je slagao da slavi posle čega su se vukovi pokupili i otišli. Čovek otrča pravo kod popa i javi mu da uzima Mratu za preslavu, a od te godine vukovi nisu više zalazili u njegov tor.

Narodna vjerovanja šta treba raditi, a šta ne u vrijeme Vučjih dana

U vrijeme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

U selima zapadne Srbije u ove dane se kla lo, ćuteći, u ranu zoru na kućnom pragu, crno pile ili mlad crni pijetao. Prethodno se piletu ili pijevcu zaveže crnim koncem kljun da ne bi pustio nikakvog glasa. Odsječ ena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vrijeme dolaska vukova.

Hercegovci su u ove dane kl ali crno jare. Odranu kožu su zakopavali u zemlju, a glavu pobijali na vrh tora. Vukove tih dana niko nije lovio, jer bi im to donelo veliku nesreću.

Kod starijih ljudi postoji vjerovanje da, ukoliko Mratinci padnu u maglovite dane, zima će biti maglovita i promenljiva. U slučaju vedrih dana, zima će biti mrazovita i ljuta.

Izvor: Dnevno.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.