Dobitnik ‘Nobelove nagrade’ za studente odrastao u skromnoj radničkoj porodici, podno Vlašića

Teško se odlučiti od čega krenuti u predstavljanju ovog momka. Možda je to činjenica da je prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je osvojio prestižnu Rhodes stipendiju Univerziteta New York u Abu Dabiju.

„Zovem se Munib Mešinović i dolazim iz Travnika podno Vlašića iz Srednje Bosne.


Odrastao sam u skromnoj radničkoj porodici gdje se uvijek cijenilo obrazovanje.


Možda najvažnije u građenju mog životnog puta je bila sreća što su me roditelji podučili da je znanje najvažnija valuta ne samo u građenju odnosa s drugima već i u građenju sopstvenog karaktera“, počinje svoju priču za Politicki.ba ovaj mladić.


Teško se odlučiti od čega krenuti u predstavljanju ovog momka.


Možda je to činjenica da je prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je osvojio prestižnu Rhodes stipendiju Univerziteta New York u Abu Dabiju. Ona se dodjeljuje već 120 godina i Munibu je pošlo za rukom da je dobije i time sebi otvori vrata Univerziteta Oxford.


No, Munib je skroman.


„Završio sam osnovnu školu u Travniku gdje sam imao izuzetne učitelje i nastavnike koji su u meni probudili interes za učenjem ne samo matematike, fizike i informatike već i ostalih predmeta. Nažalost, mnogi od njih nisu više s nama, i znam da bez njihovog talenta za predavanje moja znatiželja kao ključna odlika mog uspjeha ne bi potpuno sazrijela“, nastavlja ovaj 24-godišnjak svoju životnu priči.


Ističe i da mu je pohađanje Opće Gimnazije Travnik dalo dalju priliku, na kojoj je zahvalan, da uči od najboljih profesora i profesorica iz svakog predmeta prije nego što je nekolicina započela zasluženu penziju.


„I kao i svi u mom razredu, počeo sam razmišljati o tome šta da studiram i čime se želim baviti sljedećih 40 i više godina svoga života.


Za moju porodicu jeste bilo teško finansirati studiranje u Sarajevu ili Mostaru ali nije bilo nemoguće.


Međutim osnovni razlog zašto sam aplicirao na inostrani univerzitet je želja i znatiželja za drugačijim iskustvom.


Bio sam upoznat sa načinom studiranja na domaćim fakultetima i to nije u meni budilo vatru za odlaskom na studij. Bez te inspiracije i strastvenosti osjećao bih se kao da radim nešto što ili ne želim ili ne iskorištava potpuno moj potencijal i ambicije“, priča nam Munib.


Tako je počela potraga.


U njegovom rodnom Travniku ne postoji Američki kutak ili ured USAID-a.


To ga je nagnalo da da se samostalno raspituje o procesu apliciranja na američke fakultete.


Paralelno, pripremao se za prijemne ispite preko interneta.


„Zato što nisam pohađao međunarodnu srednju školu ili IB program već nastavni program FBiH kao i većina srednjoškolaca koji se ne priznaje na ovim fakultetima, morao sam polagati 3 puta više prijemnih ispita, kao neku razliku u predmetima.


Moja aplikacija se sastojala iz standardiziranih ispita na engleskom jeziku iz fizike, dva iz matematike i dva iz engleskog jezika, iz preporuka prevedenih na engleski jezik, te nekoliko eseja na engleskom jeziku.


Cijeli proces je stresan za američke srednjoskolce, a još više za one kao ja koji moraju mnogo puta više uložiti energije i napora da podnesu aplikaciju koja se opet na kraju ne vaga na isti način.


Bila je riskantna investicija ali se na kraju isplatila kada mi je New York University ponudio punu stipendiju za studiranje na njihovom kampusu u Abu Dabiju“, navodi Munib.


Bez puno oklijevanja, prihvatio je ponudu.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.