Industrijski kiseonik nije za medicinsku upotrebu

Prof. dr Ermin Čehić, voditelj Katedre za genetiku na Medicinskom fakultetu u Zenici kaže da se tehnički kiseonik ne smije koristiti za medicinsku upotrebu.

„Ono o čemu mi sad raspravljamo, a što je meni apsurd, jeste to što se priča kako imamo čist tehnički kiseonik! Prvo i najvažnije je da ne treba uopšte provjeravati je li kiseonik čist.

Jednostavno, za medicinsku primjenu ne smije se koristiti tehnički kiseonik. Zašto? Pa zato što taj kisieonik sadrži nečistoće koje nisu dozvoljene u medicinskom kiseoniku, pa niti boce za tehnički i medicinski kiseonik nisu iste. Drugo, u tehničkom kiseoniku imate prisutnost nekih plinova koji su iznimno toksični, dok medicinski mora biti samo kiseonik i ništa više – pojasnio je dr. Čehić u razgovoru za sarajevski Avaz.

On je naveo primjer ugljenmonoksida, koji je prisutan u tehničkom kiseoniku. Kaže kako ugljenmonoksid ima 100 puta veći afinitet vezivanja za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima.

„To znači da, kada crveno krvno zrnce ima priliku da uzme kiseonik ili ugljenmonoksid, ono će uzeti ugljenmonoksid, čime se sprečavaju vezivanje kiseonika i njegov transport do ćelija u organizmu“ objasnio je dr. Čehić.

Da li su kovid pacijenti koji su primani u bolnice s niskim krvnim pritiskom, a koji su prethodno primili tehnički kiseonik, umirali upravo zbog toga, utvrdiće vještaci. Ono što dr. Čehić ističe je to da samo 0,001 posto ugljenmonoksida u tehničkom kiseoniku predstavlja potencijalnu opasnost po život pacijenta.

Leutar.net Industrijski kiseonik nije za medicinsku upotrebu

– U svemu ovome je najvažnije da se ne smije davati pacijentu tehnički kiseonik. To se ne smije raditi i ne interesuje me je li kiseonik čist. To je protuzakonito. Grozim se kada objašnjavaju da je kiseonik čist. Jezivo je to. Prema čijem mišljenju je čist? Za medicinski kiseonik postoje posebne boce. Moraju biti licencirane i zna se da se u njih ne smije stavljati drugi plin i zna se koji je princip čišćenja tih boca. Za tehnički kiseonik nije nužno čistiti boce kao za medicinski niti podliježu takvim provjerama – naveo je dr. Čehić.

On kaže da se tehnički kiseonik pretače uljnim kompresorima u kojima ima čestica ulja i, kada pacijentu date taj kiseonik, on će udisati te uljne čestice i tada može doći do lipoidne pneumonije, pa i posljedične fibroze pluća.

„Primjer su neki pacijenti oboljeli od korone. Parcijalni pritisak kiseonika u krvi kod tih pacijenata opada, 95 je normala, pa onda ide naniže, e pa zamislite još na taj pritisak, koji je patološki, dodate tehnički kiseonik kao lijek?! Tada pacijenti imaju još manju mogućnost da imaju dovoljno kiseonika za disanje – govori dr. Čehić.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.