Tužilaštvo istražuje još jednu Zeljkovićevu nabavku

Pored istrage u vezi nabavke zaštitnih odijela i medicinskih maski, Republičko javno tužilaštvo istražuje i nabavku termalnih kamera koje je Institut za javno zdravstvo RS kupio od preduzeća “A.R.M.S. SISTEMI“, saznaje portal CAPITAL.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković uhapšen je prije 15-ak dana zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj prilikom nabavke zaštitne opreme i medicinskih maski tokom pandemije. Međutim, pod lupom tužilaštva su i još neke nabavke koje bi uhapšenom direktoru mogle dodatno da se stave na teret.

„Tužilaštvo intenzivno radi na predmetu formiranom po osnovu obavještenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS u kojem se navodi da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet došla do saznanja da je Institut za javno zdravstvo sa preduzećem ‘A.R.M.S. SISTEMI’ potpisao ugovor o kupovini termalnih kamera, na traženje Univerzitetsko kliničkog centra, a suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH“, kazali su u Tužilaštvu za CAPITAL.

Zeljković je, pozivajući se na potrebu suzbijanja širenja korona virusa u RS, prošle godine putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, od preduzeća „A.R.M.S. SISTEMI“ kupio termalne kamere koje je platio 299.000 bez PDV–a.

Podsjećamo, pored Zeljkovića prije 15-ak dana su u aferi „korona tenderi“ uhapšeni i Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ i Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for fan“.

Oni se sumnjiče da su, koristeći vanrednu situaciju u RS zbog pandemije korona virusa, zajedno i po prethodnom dogovoru,  preduzećima „Procontrol“ i „Travel for fun“ pribavili znatnu imovinsku korist na štetu budžeta u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako te firme nisu registrovane za promet medicinskom opremom.

Pod lupom tužilaštva i nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Pored Instituta, pod lupom tužilaštva je i Fond zdravstvenog osiguranja RS na čijem se čelu nalazi Dejan Kusturić.

Tužilaštvo provjerava na koji način je FZO nabavio respiratore od preduzeća „Medietik“.

„Tužilaštvo intenzivno radi i prikuplja obavještenja i po osnovu krivične prijave podnesene protiv protiv Dejana Kusturića, v.d. direktora FZO i drugih NN lica zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi i nezakonito davanje pogodnosti preduzećima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem ‘Medietik’”, dodali su u tužlaštvu.

Prema ranijem pisanju medija, ovom nabavkom bavi se i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH.

U pitanju je nabavka 50 respiratora za intenzivnu njegu, a koje FZO firmi “Medietik” plaćao 157.312 maraka po komadu.

Takođe, tužilaštvo provjerava i podatke koje im je dostavila Agencija za javne nabavke BiH, a u vezi sa nepravilnostima u nabavkama FZO tokom vanrednog stanja.

Mađutim, detalje o ovim istragama nisu željeli da daju.

„S obzirom da se navedeni predmeti nalaze u fazi istrage, odnosno u fazi provjera i prikupljanja potrebnih informacija, više detalja o radu na ovim predmetima, za sada, nije moguće saopštiti“, kažu u tužilaštvu.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.