Pogledajte spisak deset najbogatijih porodica u svijetu

Portal Bloomberg objavio je listu najbogatijih porodica na svijetu. Lista obuhvata porodice iz različitih dijelova svijeta koje se bave različitim poslovima.

Na ovu listu nije uvrštena prva generacija milijardera, te je naglašeno da lista nije konačna, jer postoje porodice čije je bogatstvo rasprostranjeno po svijetu te ga je teško pratiti.

Prvo mjesto zauzela je porodica Walton, čije je bogatstvo procijenjeno na 238.2 milijarde dolara. Vlasnici su maloprodajnog lanca Walmart.

Na drugom mjestu je porodica Mars, u čijem je vlasništvu istoimeni brend slatkiša. Njihovo se bogatstvo procjenjuje na 141.9 milijardi dolara, prenosi Hayat.

Zatim slijedi porodica Koch, čije je bogatstvo procijenjeno na 124.4 milijarde dolara, a u čijem je vlasništvu istoimena naftna kompanija.

Na četvrtom mjestu je porodica Hermes, u čijem je vlasništvu istoimeni brend luksuznih torbi. Imaju bogatstvo od 111.6 milijardi dolara.

Slijedi ih porodica Saud, koja vlada Saudijskom Arabijom, a njihovo se bogatstvo procjenjuje na 100 milijardi dolara.

Porodica Ambani je na šestom mjestu s bogatstvom od 93.7 milijardi dolara. U njihovom je vlasništvu konglomerat Reliance.

Nakon njih slijedi porodica Wertheimer u čijem je vlasništvu brend Chanel. Imaju bogatstvo od 61.8 milijardi dolara.

Porodica Johnson nalazi se na osmom mjestu s bogatstvom od 61.2 milijarde dolara. U njihovom je vlasništvu finansijska kompanija Fidelity Investments.

Slijedi porodica Thomson u čijem je vlasništvu medijska korporacija Reuters. Imaju bogatstvo od 61.1 milijardu dolara.

Na desetom mjestu je porodica Boehringer u čijem je vlasništvu farmaceutska kompanija Boehringer Ingelheim. Njihovo bogatstvo procjenjuje se na 59.2 milijarde dolara

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.