Poskupjelo sve od goriva, osnovnih životnih namirnica…

Oporavak privrede i rast potrošnje donijeli su, između ostalog, za osam mjeseci ove godine skoro 105 miliona maraka više u zajedničku kasu u odnosu na rekordno prikupljene prihode od indirektnih poreza u godini prije pandemije.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da su prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci ove godine iznosili 5,363 milijarde KM i veći su za 660 miliona u odnosu na isti period prošle godine, te za 104,86 miliona maraka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Navode da je iznos u kasi rekordan od uspostavljanja UIO, a samo u avgustu ove godine prikupljeno je 768 miliona KM indirektnih poreza što je za 186 miliona više u odnosu na isti mjesec lani.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević pojasnio je za “Glas Srpske” da je do rasta prihoda došlo usljed oporavka svih privrednih aktivnosti nakon prošle godine i vanredne situacije uzrokovane virusom korona.

– Zabilježen je značajan rast uvoza, a samim tim je povećana i naplata uvoznih dadžbina. Došlo je do značajnog rasta potrošnje, a to znači i veću naplatu PDV-a – rekao je Kovačević.

Dodao je da je zabilježen i veći iznos naplaćenog PDV-a u unutrašnjem prometu koji su prijavili i uplatili obveznici u svojim prijavama.

Sa druge strane ekonomisti tvrde da je uz sve navedeno na rast prihoda od indirektnih poreza najveći uticaj imalo poskupljenje svih proizvoda i rast troškova života.

– Poskupjelo je sve od goriva, osnovnih životnih namirnica, do građevinskog materijala. Svi ti elementi su značajno uticali na rast prihoda od indirektnih poreza. Porast cijena je sigurno veći u odnosu na rast prihoda, ali smatram da je globalna inflacija koja ni nas nije zaobišla imala najznačajniji uticaj – rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

(BN/Glas Srpske)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.