Istraživanje pokazalo da je Covid-19 uobičajan kod mačaka i pasa

Najnovije istraživanje je pokazalo da je Covid-19 čest kod mačaka i pasa čiji vlasnici su bili zaraženi. Brisevi su uzeti iz 310 kućnih ljubimaca u 196 domaćinstava u kojima je otkrivena ljudska infekcija. Šest mačaka i sedam pasa imalo je pozitivan rezultat PCR-a, dok su 54 životinje imale pozitivan test na virusna antitijela.

„Ako imate Covid, trebali biste izbjegavati kontakt sa mačkom ili psom, baš kao što biste to učinili i s drugim ljudima“, rekao je Els Broens sa Univerziteta Utrecht.

„Glavna briga nije zdravlje životinja, već potencijalni rizik da bi kućni ljubimci mogli djelovati kao rezervoar virusa i ponovno ga unijeti u ljudsku populaciju.“

Autori studije rekli su da do danas nisu zabilježeni dokazi o prenosu bolesti s kućnog ljubimca na vlasnika, ali bilo bi ga teško otkriti dok se virus još uvijek lako širio među ljudima. Većina zaraženih kućnih ljubimaca imaju tendenciju da budu asimptomatski ili imaju blage Covid simptome.

Istraživači sa univerziteta poslali su mobilnu veterinarsku kliniku domaćinstvima u Holandiji koja su u posljednjih 200 dana u određenom trenutku bila pozitivna na Covid. Uzorci su uzeti od njihovih mačaka i pasa kako bi se testirali dokazi o trenutnoj infekciji, dok su uzorci krvi takođe testirani na antitijela koja sugerišu raniju izloženost Covidu.

Rezultati su predstavljeni na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti, 4,2 posto uzoraka pokazalo je da postoji trenutna infekcija, a 17.4 posto je pozitivno testirano na antitijela.

Kontrolni testovi pokazali su da su sve PCR pozitivne životinje očistile infekciju i nastavile razvijati antitijela. Istraživači kažu da je najvjerovatniji put prenosa virusa s čovjeka na životinju, a ne obrnuto.

KLIX

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.