Ukinut roming na zapadnom Balkanu

Danas se ukida roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH saopšteno je da korisnici mobilne telefonije neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona.

Generalni direktor RAK-a Draško Milinović ističe i da su predstavnici Evropske unije, Savjeta za regionalnu saradnju i regiona već počeli aktivnosti na realizaciji mape puta, za smanjenje cijene rominga između Evropske unije i regiona.

Ljudi žele i trebaju biti u kontaktu na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od načina da to ostvarimo.

„Kad su prije tri godine vođe Zapadnog Balkana dogovorili snižavanje cijena roaminga, nitko nije mogao zamisliti da će regija uskoro imati besplatan roaming. A evo nas, brojimo dane do besplatnog roaminga na Zapadnom Balkanu“, istaknula je glavna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu u Podgorici.

Podsjetimo, nakon gotovo godinu dana pregovora, u aprilu 2019. godine predstavnici šest država Zapadnog Balkana, potpisali su sporazum kojim je dogovoreno postupno smanjenje cijene roaminga te njihovo potpuno ukidanje od 1. jula.

Kako su poručili iz Vijeća za regionalnu suradnju, sljedeći je korak ukidanje roaminga između Zapadnog Balkana i Europske unije.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.