Nakon deset godina: Skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata Ane Đukanović

Foto: Boris Pejović

U dokumentaciji koju je Vlada objavila, a koja se tiče ugovornih odnosa Vlade sa zakupcem hotela na Svetom Stefanu, može se vidjeti da je advokat Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države, pisala tadašnjem predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup za hotele na Svetom Stefanu. Nakon dvadesetak dana Vlada je usvojila predlog aneksa kojim je smanjena kirija za 30 odsto.

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Кrivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom hotela Sveti Stefan, Miločer i Кraljičina plaža, piše Dan.

U dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Vlade može se vidjeti da je 6. novembra 2012. godine advokat Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala tadašnjem predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća kompanija Adrijatik propertiz, u kojoj je predsjednik odbora direktora tada bio biznismen Petros Statis.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

U dopisu Ane Đukanović, koja se predstavila kao punomoćnik kompanije Adrijatik propertiz, pisalo je da je projekat u „izuzetno kritičnoj situaciji“ i da je potrebno da se mirnim putem riješi problem i prilagodi ugovor o zakupu, koji je potpisan 31. januara 2007. godine. Dodala je da je na projekat negativno uticala ekonomska kriza i da su izgradnjom crkve izmijenjeni postojeći planovi, što je uticalo na smanjenje smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja (apartmani, restorani i slično)… Navedeno je da je operativni gubitak kompanije – zakupca 14,3 miliona eura.

– S obzirom na sve činjenice koje su uticale i dalje utiču na realizaciju projekta, predstavnici društva bi vam bili zahvalni ukoliko biste razmotrili mogućnost izmjene ugovora… – navodi u dopisu Đukanović. Između ostalog, tražila je produženje perioda zakupa za dodatnih 13 godina, kao i umanjenje troškova zakupa u visini od 30 odsto „u cilju pokrivanja dijela prethodno navedenih gubitaka, kao i prilagođavanja ekonomskim standardima uzrokovanim globalnom ekonomskom krizom“. Đukanović je za zakupca tražila i još nekoliko izmjena inicijalnog ugovora o zakupu iz 2007. godine.

Skoro mjesec od dopisa advokatice njen brat Milo Đukanović zvanično je postao 4. decembra 2012. godine predsjednik Vlade Crne Gore i na toj poziciji je zamijenio Igora Lukšića. Prijedlog aneksa ugovora za Sveti Stefan, Miločer i Кraljičinu plažu godinama je bio u skupštinskoj proceduri, jer u tadašnjoj vladajućoj koaliciji nije bilo većine za podršku aneksa, jer je dio SDP-a bio protiv.

Кasnije je Đukanovićeva vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. godine. Aneks za Кraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Кraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Zakupac Svetog Stefana je nedavno saopštio da će pokrenuti arbitražu zbog kršenja ugovora za Кraljičinu plažu. To je kazao nakon što su mještani probili ogradu i prolaz do Miločerskog parka. Javnost u Crnoj Gori je o mogućnosti arbitraže prvi obavijestio Milo Đukanović.

Ana Đukanović prema istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) raspolaže bogatstvom od 3,5 miliona dolara.

Takođe, u tom izvještaju se navodi da posjeduje četiri stana u Podgorici, a magazin “Monitor” objavio je 2017. godine i da posjeduje garažu od 14 kvadrata u Beogradu.

Zanimljvo je da se njeno ime pominje u “Rajskim papirima”, aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dvije agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurilo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom svijeta. U tim dokumentima navodi se da su Ana Đukanović (Кolarević) i njen partner Radomir Vukčević osnovali dvije ofšor kompanije na Malti (“Ranin Ltd” i “ Ruukki International Ltd”) koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala.

Posebno mjesto joj pripada u aferi „Telekom“, i fiktivnim konsultanstkim ugovorima, ipak SDT Milivoje Кatnić je kako je kazao obustavio istragu, jer je sve „čisto“.

Povezivana je i sa firmom “Srbija nikl” koja je navodno bila zainteresovana da ulaže u istraživanje i eksploataciju rude nikla na području Topole, Mokre Gore i Vrnjačke Banje.

IN4S

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.