Ernesto Če Gevara – 10 zanimljivih činjenica o njemu

U ovom tekstu nalazi se 10 zanimljivih činjenica o nesuđenom doktoru, revolucionaru i buntovniku koji je postao je ikona mladih XX vijeka. U pitanju je naravno Ernesto Če Gevara.

1. Ernesto je simbol i glavna figura kubanske revolucije 1959. godine. Te godine, Če je pomogao Fidel Kastru da sa čela države smakne dikatatora Fulgensija Batistu, priključivši se pokretu „26. juli“.

2. Če nije rođen na Kubi, već potiče iz Argentinske porodice, koja je imala španske i irske korjene.

Leutar.net Ernesto Če Gevara – 10 zanimljivih činjenica o njemu

3. Njegova velika strast bio je šah. Učestvovao je na mnogo takmičenja, a neki kažu da su mu godine igranja šaha pomogle u revolucionarskim strategijama.

4. Ernesto Če Gevara je obožavao da čita. Njegovi roditelji imali su veliku biblioteku sa hiljadama knjiga. Volio je pjesme Rudyard Klipinga i Hoze Hernandeza, a čitao je knjige Vilijama Folknera, Karl Marksa, Žil Verna, Roberta Frosta i Franc Kafke.

5. Najpoznatija Čeova fotografija, koju ste sigurno bar jednom vidjeli kod nekoga na majici, postala je njegov simbol i vjerovatno prvo na šta pomislite kada se spomene njegovo ime.

Znate li kako je zapravo nastala?

Leutar.net Ernesto Če Gevara – 10 zanimljivih činjenica o njemu

Autor fotografije je Alberto Korda, a fotografija je objavljena u revolucionarskom časopisu Revolución, gdje bi sigurno bila zaboravljena, da autor nije odobrio Italijanskom izdavaču da je iskoristi 1967. godine. Korda je odbio sve naknade za objavljivanje fotografije.

6. Suprotno opštem mišljenju, Če se izjašnjavao više kao marksista, nego kao komunista. Uvijek je govorio da je onaj ko je marksist, za njega isto što je Njutn fizici ili Paster biologiji.

Kako je dobio nadimak Če?

Leutar.net Ernesto Če Gevara – 10 zanimljivih činjenica o njemu

7. U Argentini, che je uzrečica i na neki način sleng u svakodnevnom govoru, slično našim bre, brate, buraz, bolan. Če ju je toliko često koristio, da je upravo po njoj i dobio nadimak.

8. Nije volio da se kupa. Često su ga zvali Chancho, što znači svinja. Za njega je higijena bila sitnica za gubljenje vremena, i volio je svoje vrijeme utrošiti na za njega konkretne stvari.

9. Ubijen je 9. oktobra 1967 godine u dobi od 39 godina, u bolivijskom selu La Igera. Tada je tražen dobrovoljac za ubistvo, i prijavio se tada tridesetjednogodišnji Mario Teran, narednik, koji je bio okorjeli alkoholičar. Razlog za dobrovoljno javljanje kako je naveo, bilo je što su mu tri prijatelja poginula u borbi protiv Čeovih gerilaca.

10. Prije nego je umro, Če je rekao poznate riječi “Pucaj kukavice, samo ćeš ubiti čovjeka.” Dobio je 9 metaka. Nakon što je ubijen, Bolivijska armija mu je odrezala ruke i poslala u Argentinu na identifikaciju. Fidel Castro je nakon njegove smrti proglasio tri dana žalosti.

RioPriceSaPutovanja

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.