Ko je Zdravko Krivokapić?

Zdravko Krivokapić je rođen 1958. godine u Nikšiću, od oca Draga i majke Ikonije Krivokapić, rođene Radojičić. Veći deo djetinjstva je zajedno sa sestrom Nenom proveo u selu Cuce, rodnom mjestu njegovog oca. Krivokapić je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu, a potom je u Titogradu (današnja Podgorica) upisao Mašinski fakultet, smijer proizvodno mašinstvo. Zvanje diplomirani inženjer mašinstva je stekao 1981. godine. Bio je student generacije i dobitnik studentske nagrade „19. decembar“.

U braku je sa Jasminkom Krivokapić (rođena Vuković), diplomiranom inženjerkom građevine. Imaju petoro djece. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

OBRAZOVANJE I PROFESIONALNA KARIJERA

Dvije godine kasnije je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu upisao magistarske studije iz oblasti proizvodnog inženjerstva. Magistarsku tezu pod nazivom „Planiranje i upravljanje zalihama rezervnih dijelova“ Krivokapić je odbranio 1989. godine. Doktorske studije je nastavio na Mašinskom fakultetu u Podgorici, gdje je 1993. godine doktorirao na temu „Prilog automatskog projektovanja tehnološkog postupka obrade rezanjem posredstvom ekspert sistema“.

Kao stipendista Njemačke akademske službe za razmenu (DAAD – Deutscher Akademischer Austauschdienst) Krivokapić je tokom izrade doktorske disertacije boravio na Institutu za računarsku primjenu u planiranju i izgradnji pri Univerzitetu u Karlsruu (Institut fuer Recneranwendung in Planung und Konstruktion Universitaet Fridricana (TH) Karlsruhe).

Zdravko Krivokapić je po završetku fakulteta pripravnički staž odradio u Željezari „Boris Kidrič“ u Nikšiću. Već 1983. godine je izabran za asistenta pripravnika na Katedri za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta u Podgorici.

Godinu dana kasnije izabran je u zvanje docenta Univerziteta Crne Gore, a vanredni profesor je postao 1999. godine. Krivokapić je od 2004. godine redovni profesor na predmetima Informatika i Sistem menadžmenta kvalitetom na Mašinskom fakultetu Univerzitetu Crne Gore.

Osim toga, predaje i na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, za šta ima saglasnost Senata svog matičnog Univerziteta.

Krivokapić je od 1996. godine rukovodilac Centra za kvalitet, prve sertifikovane organizacione cjeline u okviru Univerziteta Crne Gore. U periodu od 26. jula 2003. godine do 21. maja 2006. godine bio je član kolegijalnog organa Akreditacionog tela Srbije i Crne Gore. Od 2007. do 2016. godine vršio je funkciju predsjednika Upravnog odbora tog tijela.

Jedan je od urednika „Međunarodnog časopisa za istraživanje kvaliteta“ („International Journal for Quality Research“), koji periodično izlazi od 2007. godine, a indeksiran je i u SCORUS bazi. Krivokapić je član programskog odbora četiri naučna časopisa i 13 međunarodnih konferencija.

Osim toga, predsjednik je organizacionog i član programskog odbora savetovanja SQM i međunarodne konferencije ICQME, koja okuplja stručnjake iz Amerike, Egipta, Španije, Rumunije, Turske i drugih zemalja.

Član je i Američkog društva za kvalitet (American Society for Quality – ASQ), te rukovodilac Centra za doktorske studije na Univerzitetu Crne Gore. U dosadašnjoj karijeri Krivokapić je objavio 16 knjiga tj. udžbenika i 13 skripti. Objavio je i preko 250 radova u domaćim i međunarodnim časopisima i konferencijama. Do sada je uspješno realizovao 14 naučno-istraživačkih i 22 stručna projekta, od toga osam naučno-istraživačkih i 17 stručnih projekata kao njihov rukovodilac.

POLITIČKA KARIJERA

Tokom akademske karijere duge preko 35 godina profesor doktor Zdravko Krivokapić se nije politički angažovao. Međutim, u martu 2019. godine odlučio je da učestvuje na antikorupcijskim protestima u Crnoj Gori. Učesnici tog protesta su tražili ostavke Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, Duška Markovića crnogorskog premijera, kao i direktora Agencije za antikorupciju Sretena Radonjića.

Međutim, povod za odluku da se angažuje u političkom životu Crne Gore bilo je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je crnogorski Parlament donio 27. decembra 2019. godine. S obzirom na to da je zakon sadržio i članove koji se odnose na eventualno oduzimanje imovine vjerskih zajednica, izazvao je veliku buru, ne samo u dijelu crnogorske, nego i regionalne javnosti.

Krivokapić je podržao crkvene proteste, litije i prava Srpske pravoslavne crkve (SPC), te je izabran za prvog predsjednika Nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“. Ova organizacija je okupila brojne crnogorske intelektualce, kao i sveštenike SPC, koji su organizovali javne događaje širom Crne Gore.

Protiv Krivokapića i nekoliko sveštenika SPC je 24. jula 2020. godine podnesena krivična prijava zbog „postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.

Kako bi informisao svjetsku javnost o svemu što se u Crnoj Gori događa, profesor je slao pisma brojnim ambasadorima zemalja, u kojima je isticao evidentno „kršenje ljudskih prava“ i „zloupotrebu ovlaštenja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova“, kako bi „politička kriza eskalirala“ i sa ciljem da se pred izbore „stanovništvo zaplaši“.

Početkom avgusta 2020. godine tri opozicione stranke (Demokratski front – DF, Narodni pokret i Socijalistična narodna partija – SNP) su objavile da će formirati koaliciju pod nazivom „Za budućnost Crne Gore“. Objavljeno je da će nosilac liste biti upravo profesor Krivokapić.

On je 1. avgusta podneo ostavku na mjesto predsjednika NVO „Ne damo Crnu Goru“, te za vrlo kratko vrijeme stekao status „najpopularnijeg političara“ u Crnoj Gori.

Na Parlamentarnim izborima koji su održani 30. avgusta 2020. godine Narodna koalicija „Za budućnost Crne Gore“, predvođena Zdravkom Krivokapićem je osvojila 32.55 odsto mandata, tj. 27 poslaničkih mjesta u Skupštini.

Zajedno sa koalicijama „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, uspjeli su da obezbijede većinu u parlamentu i time prekinu tridesetogodišnju vladavinu Mila Đukanovića i njegovog DPS-a. Nakon što je Državna izborna komisija (DIK) objavila prve preliminarne rezultate, Krivokapić je izjavio da se „sloboda dogodila Crnoj Gori“.

Tom prilikom, ali i mnogo puta nakon toga je izjavio da neće biti političkog revanšizma i da će nova vlada ponuditi šansu svima da daju svoj doprinos za što brži ekonomski i svaki drugi oporavak Crne Gore. Ponudio je i strankama koje predstavljaju nacionalne manjine da uđu u novu vladu, koja će biti sačinjena od stručnih ljudi, kompetentnih za oblast za koju su zaduženi.

Krivokapić je tokom brojnih televizijskih gostovanja često isticao da je ključ uspjeha u zajedništvu i želji da ljudima svih nacionalnosti i vjera u Crnoj Gori bude bolje. Na pitanje novinara kako će odabrati ministre, Krivokapić je istakao da postoji sistem koji je sam osmislio, te kriterijumi koji će kandidati morati da ispune kako bi dobili svoje mjesto u budućnoj vladi.

Na kritike da je njegova koalicija „prosrpski“ i „proruski orijentisana“, Krivokapić naglašava da „Crna Gora jeste i biće opredjeljena za evropske integracije i da se sa puta u Evropsku uniju neće skrenuti“.

Sa Dritanom Abazovićem nosiocem liste „Crno na bijelo“ i Aleksom Bečićem je 9. septembra 2020. godine potpisao sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da će poštovati Ustav, te da u skladu sa time neće pokretati nikakve inicijative sa ciljem izmjene državne zastave, grba ili himne.

Krivokapić, Abazović i Bečić su se takođe obavezali da nova vlada neće pokretati pitanje nezavisnosti Kosova, te da će jačati saradnju sa NATO savezom i ubrzati reforme za članstvo u Evropskoj uniji.

Crnogorski parlament je 4. decembra 2020. godine izglasao 42. vladu Crne Gore na čijem čelu je profesor Zdravko Krivokapić.

Izvor: BIOGRAFIJA ORG

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.