Ambasador Izraela kaže da su “nezavisnost Kosova priznali pod pritiskom SAD, a da je sporazum potpisala i Srbija”, Selaković da je izjava Vilana “čist bezobrazluk”

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je na kako je ta zemlja “priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike”.

“Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji”, rekao je Vilan, a prenosi portal B92.

Na pitanje da li bi “Izrael revdirao odluku o Kosovu”, amabasdor kaže da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

“Ja to u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je prizano Kosovo, a Kosovo će premisetiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući prznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvatile u sporauzumu”, kazao je on.

“Zašto bih ja to video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam”, rekao je on.

Na ove optužbe odgovorio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je rekao da je izjava izraelskog ambasadora da je Srbija “priznala” tzv. Kosovo apsolutno netačna i da je reč o “svojevrsnom bezobrazluku”.

“Jasno se vidi ja je Srbija potpisala sporazum s Vašingtonom, kao i tzv. Kosovo, odvojeno. U delu koji je Vućić potpisao navodi se da je Srbija saglasna da otvori predstavništvo u Jerusalimu do septembra i izmesti svoju ambasadu u Izraelu u taj grad, a u delu koje je potpisao Avdulah Hoti stoji da je Kosovo saglasno da se zahteva međusobno priznanje Srbije i tzv Kosova”, objasnio je ministar Selaković ali je i dodao da je Vučić rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da je uslov da Srbija preseli svoju ambasadu i otvori predstavništvo taj da “Izrael povuče priznanje Kosova”.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.