U Tvrdošu sahranjen vladika Atanasije

Jedan od najvećih pravoslavnih teologa današnjice, duhovni otac, pastir i učitelj pravoslavne Hercegovine, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Time je ispunjena davnašnja želja vladike Atanasija da počiva u stradalnoj i svetoj svetosavskoj i svetovasilijevskoj zemlji.

Posmrtni ostaci vladike Atanasija ispratilo je, u molitvenoj litiji, više hiljada građana Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske i brojno sveštenstvo i monaštvo – na čelu sa Njegovim visokim preosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, izaslanikom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, koji je zbog epidemiloške izolacije bio spriječen da dođe.

Leutar.net U Tvrdošu sahranjen vladika Atanasije

Među arhijerejima su bili i episkopi žički Justin, dizeldorfski i sve Njemačke Grigorije, budimljansko-nikšićki i administrator Mitroplije crnogorsko-primorske Joanikije, zapadnoamaerički Maksim, kao i episkopi niški Arsenije, buenosajereski i južnocentralnoamerički Kiril, dioklijski Metodije i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Leutar.net U Tvrdošu sahranjen vladika Atanasije

Sahrani blaženopočivšeg vladike Atanasija, pored ostalih, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS i Crne Gore, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, direktor republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, princ Filip i princeza Danica Karađorđveić, gradonačelnici Trebinja i Herceg Novog Mirko Ćurić i Stevan Katić, te načelnici istočnohercegovačkih opština.

Leutar.net U Tvrdošu sahranjen vladika Atanasije

Opraštajući se od upokojenog vladike Atanasija u groblju manastira Tvrdoš, episkop budimljansko-nikšički i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije je kazao da se vladika Atanasije nastanio u naručju Božijem – još za života.

„Plače narod, plače Hercegovina, ima i koga žaliti, ali istovremeno, osjećamo i ponos i veliko okrepljenje što smo imali njega takvog među nama i što ga imamo za buduća pokoljenja i za vječnost“, istakao je vladika Joanikije.

On je istakao da je vladika Atanasije po svemu bio poseban i naročit, ali blizak svima, a njegova riječ oštra i istinita, ali puna ljubavi.

„Nosio je duh svoga duhovnog oca Justina ćelijskog i svetog Nikolaja. Nadamo se da se i on njima pridružuje i da se pridružuje svome sabratu Amfilohiju sa kojim je bio nerazdvojan“, rekao je vladika Joanikije.

On je naglasio da je episkop Atanasije od svog naroda tražio samo da budu ljudi Božiji i da budu slobodni.

/RADIO TREBINJE/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.