Sve više penzionera upisuje kurseve stranih jezika kako bi mogli razgovarati sa svojim unucima

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako prosječan srpski penzioner mora savladati minimalno dva strana jezika, ukoliko želi normalno komunicirati sa svojim unucima. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući, ako uzmemo u obzir kako do 2013. godine penzioneri nisu uopšte morali znati govoriti strane jezike te da su sa svojim unucima bez problema razgovarali na srpskom, uz eventualno pokoju riječ iz bosanskog ili hrvatskog rječnika.

Dva su faktora koja su najviše uticala na ovaj trend. Prvi je, logično iseljavanje zbog čega unuci kao materinji jezik uče engleski, njemački, danski ili francuski. A drugi je faktor pojava tog nesretnog YouTubea, na kojem djeca danas vise od dana svog začeća. Čim se dokopaju tableta ili telefona zakače se na prvi jezik kojeg čuju i to im postaje maternji jezik – objasnio je prof.dr.sc. Miodrag Slab, voditelj istraživanja.

Iz škole stranih jezika Polyglotte su potvrdili kako je primijećen trend povećanog interesa za stranim jezicima, a najviše se traže engleski, njemački, španjolski i francuski. Penzioneri navedene strane jezike savladavaju u pravilu bez većih problema, tako da već nakon tri mjeseca tj. završenog prvog stepena penzioneri bez problema mogu započeti razgovarati sa svojim unucima.

Kako neslužbeno saznajemo, zabilježen je tek jedan slučaj nesretne penzionerke koja je pokušala savladati mađarski – ali bezuspješno. Nakon što je tri semestra slušala predavanja prvog stepena na kraju je jednostavno odustala i odlučila blokirati unuka na svim društvenim mrežama. Osim toga, nabavila je slušni aparat kako bi se mogla praviti da ga ne čuje kada joj dođe u posjetu.

Još jednom podsjećamo kako su upisi na kurseve stranih jezika još uvijek u toku, tako da ako kliknete na ovaj link i upišete svoj kurs još danas, do ljeta možete naučiti kako se na njemačkom ili engleskom kaže sarma i skuhati svom unuku njegovo najdraže jelo.

(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje)

Izvor: NewsBar / adaptacija na srpski Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.