Zora Vidović: Nemamo se gdje ni zadužiti

Ministar finansija Republike Srpske, Zora Vidović je danas u Banjaluci na konferenciji za medije izjavila da je budžet Republike Srpske stabilan, ali da se Srpska, izuzev kod MMF-a i Svjetske banke, nema gdje ni zadužiti.

“Nema drugog izbora nego da se zadužujemo, ali nema gdje ni da se zadužujemo. Zadužili smo papirologiju za Svjetsku banku i u četvrtak će Vlada o tome raspravljati”, kazala je Vidović.

Ona navodi i da su prihodi od direktnih poreza u prvoj polovini marta bili veći za 17% u odnosu na isti period prošle godine, ali su ukupni prihodi za cijeli mart manji za 50 miliona KM u odnosu na mart prošle godine.

Vidović je dodala i da je u BiH neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci  BiH i izmjena Zakon o punjenju budžeta Bosne i Hercegovine.

“Devizne rezerve u CB BiH su 850 miliona KM veće od iznosa štampanih konvertibilnih maraka. Umjesto da kupi obveznice od dva entiteta i da upumpa u život entiteta, to se ne dešava. Bilo bi normalno da nam bar 80 odsto novca bude na raspolaganju, i RS i FBiH”, smatra Vidović.

Ona je zaključila i da će onim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, Vlada kompenzovati minimalnu platu zajedno sa doprinosima.

Izvor: Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.