Ko će biti NOVI VISOKI PREDSTAVNIK? Ko je Christian Schmidt?

Christian Schmidt rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz Hršćanske socijalne unije (CSU). Po zanimanju je pravnik i advokat, a od 1990. godine je član Bundestaga.

Obavljao je mnogobrojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU i time igra važnu stranačku ulogu u vanjskim poslovima. Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose sa Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu. U novembru 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je saglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je sa ministricom za okoliš, sa kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tokom glasanja. To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S obzirom da su u tom trenutku trajali koalicijski pregovori nakon izbora u septembru 2017. godine, pritisak na Merkel je bio ogroman da ga otpusti, ali se situacija završila tako da Schmidt nije dobio ponudu da ostane u vladi nakon što je nova vlada pod Merkel uspostavljena 2018. godine. Od tada je Schmidt član Bundestaga i osoba zadužena za vanjsku politiku CSU-a.
Sa Bosnom i Hercegovinom ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa sa Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i kancelarke Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprostavljanja Vlade Republike Srpske vezano za adaptaciju SSP između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU. Tadašnja Vlada RS tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS su odbijali da glasaju za bez saglasnosti Vlade RS. Savezni ministar Schmidt u BiH je stigao i nakon razgovora sa tadašnjim predsjednikom RS i premijerkom, Dodik i Cvijanović, Vlada RS dala je svoju saglasnost, piše politicki.ba.

Treća Schmidtova poznata veza sa BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine kada je predvodio delegaciju poslanu od strane kancelarke Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize.

Jedan od uslova delegacije za pomoć Njemačke je bilo i razmještanje migranata širom BiH. S obzirom da se to nije dogodilo, delegacija nije dolazila u ponovne posjete.

U januaru ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Schmidtu Orden Red Ante Starčevića zbog zalaganja za interese Republike Hrvatske. Osim ove nagrade, Schmidt je 2009. primio priznanje i Njemačko-hrvatskog društva Bonne.

Dok je bio ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel, Schmidt je pokušavao izgraditi dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ističući da bi Njemačka i Rusija trebale biti otvorenije jedna prema drugoj. Odnosi Njemačke i Rusije tokom decembra ove godine značajno su poboljšani, a najbitniji posao ove dvije države je izgradnja plinovoda poznatog kao Sjeverni tok 2. Zbog oštrih reakcija SAD-a, gradnja tog plinovoda bila je obustavljena skoro godinu. Američke vlasti najavile su uvođenje sankcija svim državama i firmama koje pomažu gradnju Sjevernog toka 2, čije je puštanje u pogon bilo predviđeno za početak 2020. SAD smatraju da bi Sjeverni tok 2, zapravo, zemlje istočne Evrope napravio još ovisnijim o Ruskoj Federaciji. No, unatoč prijetnjama sankcijama, Njemačka i Rusija su 12. decembra, nakon jednogodišnje pauze, nastavile gradnju plinovoda, što je ove sedmice izazvalo novu reakciju SAD-a i novo upozorenje sankcijama.

Izvor: Pravda za Davida, Oslobođenje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.