Višković da podnese ostavku, SNSD uništio ekonomiju

Zbog izuzetno teške ekonomske situacije u koju je aktuelna vlast dovela Republiku Srpsku premijer Radovan Višković bi trebao podnijeti ostavku, rekao je danas Nebojša Vukanović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da je su podaci o ekonomskom stanju koje je premijer danas prezentovao u NSRS frapantni.

„U programu koji je Vlada RS danas dostavila NSRS se kaže da će se u naredne dvije godine Srpska zadužiti za novih 3,1 milijardu marka“, naveo je Vukanović i istakao da Vlada radi pod motom zaduži se, daj garancije i baci pare na gluposti i luksuz.

U kakvo je ekonomsko stanje dovedena Srpska, prema Vukanovićevim riječima, najbolje govori podatak da kompanija iz Kine, koja je trebala graditi autoput Banjaluka-Prijedor, nije željela da prihvati garancije RS.

Vukanović je upozorio da se iz Programa ekonomskih reformi, koji je Vlada dostavila NSRS, vidi da oni planiraju nova poskupljenja električne energije.

„Na strani 60 ovog dokumenta navedeno je da će poslovanje na potpuno tržišnim principima dovesti do povećanja cijena električne energije u Republici Srpskoj, imajući u vidu niže cijene kod nas u odnosu na okruženje“, navodi Vukanović.

On kaže da je SNSD-ova vlast uništila Elektroprivredu RS, koja je trebala biti okosnica razvoja, ističući da su podaci o njenom poslovanju u prvih devet mjeseci ove godine katastrofalni.

„Ukupan gubitak distributivnih preduzeća je 42 miliona. Rekorder u pravljenju gubitaka je „Elektrokrajina“, kojom rukovodi Dragan Čavić, a koja je napravila manjak od 23 miliona KM. Negativno je po privi put do sada poslovao i „Elektrodoboj“, naveo je Vukanović.

Govoreći o poslovanju proizvodnih preduzeća Elekroprivrede RS, Vukanović je rekao da su u prvih devet mjeseci napravila 19 miliona duga, a da je njihov  neto gubitak u zadnjih pet godina 143 miliona KM.

On je podsjetio da su 2006. godine, kada je SNSD došao na vlast, sva javna preduzeća u RS su bila očišćena od dugovanja.

„Tada čak ni  Željeznice RS nisu imali dugova i poslovale su pozitivno“, naglasio je Vukanović.
 
On kaže da su zahvaljujući SNSD-ovoj vlasti sada sva javna preduzeća postala gubitaši koji gomilaju nova dugovanja.

„Sve što oni znaju je da se zadužuju, stvaraju podjele i kupuju ljude, kako bi opstali na vlasti“, naveo je Vukanović.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.