Na crnoj listi u SAD, a u BiH će nadzirati borbu protiv korupcije! Ja, i?

Sudeći prema svim koruptivnim djelima koja se pripisuju Nikoli Špiriću, on je definitivno čovjek sa velikim iskustvom.

Nikola Špirić imenovan je zvanično kao član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Parlamentarna skupština BiH je na 6. sjednici Doma naroda, održanoj 28. maja 2020. godine, i na 12. sjednici Zastupničkog doma, održanoj 15. septembra 2020. godine, donijela odluku o imenovanju Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, navodi se u Službenom listu BiH.

Odluka je stupila na snagu 15. septembra 2020. godine, ali je tek sada obajveljena u Službenom listu BiH.

Povodom ovog spornog izbora, Transparency International u BiH (TI BiH) upozorava da imenovanje Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) obesmišljava sve napore u borbi protiv korupcije.

Kako navode, Parlamentarna skupština je u parlamentarno tijelo izabrala političara koji je prema službenim saznanjima američke vlade umiješan u visoku korupciju i primanje mita u vezi s javnim funkcijama koje je obavljao.

Špiriću i njegovoj porodici je zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju. Korumpiran nadzire korupciju?

“Komisija kao nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine nadzire rad APIK-a, i ima ključnu ulogu u postupku imenovanja i razrješenja rukovodstva jedine institucije čiji je mandat posvećen isključivo borbi protiv korupcije. Imenovanjem Špirića zakonodavna vlast daje mogućnost političaru koji je suočen s najozbiljnijim optužbama za korupciju da prati, nadzire i utiče na rad agencije za borbu protiv korupcije“, navode iz TI BiH. 

„Кada građani ove zemlje pomisle da su vlasti nanizale sve moguće apsurde, oni iznova iznenade novim, teško objašnjivim, odlukama“, navode iz PDP-a i dodaju da je imenovanje Nikole Špirića s pravom podiglo buru u javnosti.

Dalje se navodi da Špirić, čovjek koji je već dvije godine na crnoj listi Vlade Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije, u BiH, zemlji apsurda, nadzire prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

„Osim američke crne liste, Špirić je ostao upamćen i po objašnjenjima na koji način je stekao basnoslovnu imovinu, a koja graniče sa naučnom fantastikom, poput onoga da je sve stekao prodajom knjiga Činjenica da čovjek biografije poput Špirićeve nadzire prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije ukratko bi se moglo opisati samo jednom rečenicom – to je kao da su svjesno pustili lisicu u kokošinjac“, sopšteno je iz PDP-a.

„Nikola Špirić je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije. Ono što je njegovim imenovanjem poručeno jeste da te borbe s državnog nivoa vlasti neće biti. Naprotiv. To je poručeno i građanima i osvjedočenim prijateljima BiH na međunarodnoj sceni. Prije svega SAD-u kao jednom od najvećih finansijera borbe protiv korupcije u BiH te Evropskoj uniji u kojoj je uslov za članstvo antikoruptivna efikasnost“, poručili su iz Naše stranke, te dodali kako ovo nije „samo poruka SAD-u, EU i građanima BiH, već i poruga istima“.

„Naša stranka je, naravno, glasala protiv ovog prijedloga, a Špirić je izabran glasovima SDA-HDZ-SNSD, koalicije koja prema priznanju svog premijera nema većinu za usvajanje zakona, ali očito savršeno funkcioniše kod podjele resora i drugog plijena“, naveli su na kraju reakcije iz NS-a.

I mnoge javne ličnosti i poznati tviteraši su odmah reagovale na društvenim mrežama. 

Budimo realni, ima li u državi iko ko o korupciji zna više od Špirića? Čovjek za to ima čak i potvrdu američke…

Geplaatst door Ivana Maric op Woensdag 23 september 2020

Nikola Špirić, koji je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije, imenovan je kao član Komisije za…

Geplaatst door Aleksandar Trifunović op Woensdag 23 september 2020

Podsjećamo,  2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je Špirić „uključen u javnu korupciju“. Na crnoj listi SAD-a završio je zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e.

„Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Milovan Matić – Buka

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.