CINS: Vučićev kum nakon biznisa sa malim hidroelektranama, sada ulazi u posao i sa vjetroelektranama

Nikola Petrović, kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme “Crni Vrh Power” koja planira izgradnju vjetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS i podsjeća da je Petrović već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

Firmu “Crni Vrh Power” iz Žagubice, čija je djelatnost proizvodnja električne energije, prošle godine je osnovala firma “W-Line” u vlasništvu Ivana Pantelića, koji je u martu ove godine postao i direktni vlasnik.

Prema ugovoru o prenosu udjela, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid, Nikoli Petroviću je u avgustu preneseno 50 odsto vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara.

Riječ je o kompaniji koja na tromeđi teritorija Bora, Majdanpeka i Žagubice treba da izgradi vjetroelektranu “Crni vrh”, a vrijednost ovog posla je, prema medijskim natpisima, oko 100 miliona evra.

Planirana je izgradnja do 40 vjetrogeneratora koji koriste snagu vjetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.

Početkom juna Bor i Majdanpek su stavili na uvid plan detaljne regulacije područja vjetroelektrane, što je jedan od uslova za kasnije projektovanje i izgradnju.

Nikola Petrović, direktor “Elektromreže Srbije” (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine i kum predsjednika Aleksandra Vučića, nije želio da za CINS govori više o ovom poslu.

Petrovićev novi poslovni partner Ivan Pantelić je vlasnik firme “Kodar Energomontaža”, koja je specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme.

U konzorcijumu sa drugim firmama, “Kodar Energomontaža” je u martu ove godine dobila od “Elektromreže Srbije” posao izgradnje dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva.

Na polaganju kamena temeljca za ovu izgradnju, u junu, bio je prisutan i Nikola Petrović.

Tada je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio da to što pored sadašnje direktorke EMS-a sjedi i Nikola Petrović “govori da se radi sa dugoročnom vizijom i kontinuitetom koji obezbjeđuje realizaciju strateških projekata”.

CINS navodi da Nikola Petrović nije nov u poslu sa obnovljivim izvorima – na rijekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim.

Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smještena podno Kopaonika na rijeci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu “Eco Energo Group”, firme u kojoj je Petrović suvlasnik.

Samo tokom 2019. godine ovih devet malih hidroelektrana je proizvelo i prodalo “Elektroprivredi Srbije” (EPS) struju u vrijednosti od oko 2,3 miliona evra.

Te, kao i ranijih godina, ukupna zarada ovih MHE bila je u vrhu kada su u pitanju isplate EPS-a povlašćenim proizvođačima struje.

Priču u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

Luftika

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.