PANDEMIJA IM PROMIJENILA ŽIVOT Milan i Mirjana Kovačina iz grada otišli na seosko imanje

Trebinjac Milan Kovačina u panedmiji virusa korona napustio je grad i vratio se na svoju djedovinu u selo Sedlari u Popovom polju.

Milan, rođen u Trebinju prije 50 godina, odlučio je da se sa porodicom vrati na imanje koje je napušteno više od tri decenije.

Odluku da život počne na selu donio je u aprillu, kada je trebinjski Štab za vanredne situacije, zbog širenja virusa, zabranio kretanja između gradova.

– Tada sam shvatio da život u stanu gubi smisao i da je pravi put nazad u selo, odakle je u Trebinje došao moj otac. Idem tamo gdje nema zabrana da se radi i stvara i da se čovjek osjeti korisnim. To je bio period kada je grad trebalo što prije napustiti – priča Milan.

On kaže da je u jednom danu odlučio i krenuo u potpuno napušteno imanje.

Leutar.net PANDEMIJA IM PROMIJENILA ŽIVOT Milan i Mirjana Kovačina iz grada otišli na seosko imanje

– Imao sam nešto ušteđevine da obnovim štale, torove za koze i stari svinjac. Podržala me i supruga Mirjana koja radi u Trebinju kao trgovac i dolazi da mi pomogne – sjeća se Milan početaka novog života.

Uz pomoć porodice ovaj domaćin je uspio da u kratkom periodu sve spremi za život na seoskom imanju.

– Bilo je proljeće, mogao sam zasaditi bašte i vrtove da nahranim stoku, ali i uzgojim krompir, luk i drugo povrće za porodicu koja sada ima dvije kućne adrese, jednu u Trebinju, drugu u Sedlarima – priča on.

Kovačinama je pomogao i trebinjski Agarni fond, koji je obezbjedio krompir za proljetnu sadnju, uz obavezu da 300 kilograma vrate fondu, a ostalo koriste za domaćinstvo ili tržište.

Pored peradi, koza, svinja Milan planira da nabavi i muzne krave i da proširi svoje gazdinstvo.

Očekuje da će ovaj dio Popovog polja, koji je nakon ukidanja uskotračne željezničke pruge ostao pomalo zaboravljen, ponovo oživjeti.

Leutar.net PANDEMIJA IM PROMIJENILA ŽIVOT Milan i Mirjana Kovačina iz grada otišli na seosko imanje

– Dobri su ovdje uslovi za uzgoj stoke. Planirao sam i manju farmu muznih krava, napravio bih objekat na svojoj parceli nedaleko od rijeke, ali mi za to treba podrška zajednice. Bilećka mljekara otkupljuje mlijeko u ovim krajevima što je sigurnost za proizvođače. Rekonstrukcijom puta Trebinje – Ljubinje, nakon 40 godina, otvorene su mogućnost dobre putne komunikacije do imanja u Popovom polju. Ko želi da radi ne može da se žali, jer postoje tri osnovna uslova za život, put, voda, struja – objašnjava on.

Milan dodaje da će izgradnja Duhovnog centra u selu Mrkonjići, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, koji su preko puta Sedlara, biti i početak nove turističke priče.

– Neki su u Popovom polju vidjeli kraj, nestanak života, a ja vidim početak. Još ako bi u blizni našeg sela prošla i Jadransko-jonska magistrala, kako se priča, život bi se vratio – optimističan je on.

Milan, kao dugodišnji vozač autobusa u jednoj turističkoj agenciji i njegova supruga Mirjana, kad se pojavio novi virus pohađali su i kurs engleskog jezika, kako bi lakše komunicirali sa gostima i mušterijama.

– Naš porodični život je proljetos imao takav neplanirani obrt, da je to za nepovjerovati. Iz jedne životne priče za samo jedan dan otišli smo u drugu. Ostavili smo sve započeto i krenuli u Sedlare. Mjesec dana poslije poznanici i rodbina nisu vjerovali čime smo se počeli baviti – navodi Mirjana.  

Leutar.net PANDEMIJA IM PROMIJENILA ŽIVOT Milan i Mirjana Kovačina iz grada otišli na seosko imanje

Ona kaže da se sve može naučiti ako se želi, te da je za kratko vrijeme naučila kako se muzu koze, siri mlijeko, konzervira i sve ostalo što treba za jedan zdrav domaći proizvod.

 Prvi proizvodi sa imanja

Prve proizvode sa svog obnovljenog imanja, sir iz ulja i jaja od norke i prepelice, Kovačine su prodavali u jednoj prodavnici zdrave hrane u Trebinju. Kako kažu, taj novac su brzo zaradili i iskoristili ga za neophodna dalja ulaganja.

Milan priznaje da je uvijek bio emotivno vezan za svoje korijene i da je i ranije povremeno dolazio u selo i sačuvao kuću od propadanja.

Devedestih godina prošlog vijeka je proveo u Sedlarima braneći kuću i imanje u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Moj povratak je spoj ratom stvorene emocije, tradicije i okolnosti koje je donelo novo vrijeme i virus korona – zaključuje ovaj rođeni Trebinjac.

Izvor: srpskainfo.com / Dubravka Čolović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.