Turska donijela zakon o kontroli društvenih mreža

Turski parlament je usvojio zakon za kontrolu platformi na društvenim mrežama, što su grupe za zaštitu ljudskih prava ocijenile kao ozbiljnu prijetnju po slobodu izražavanja.

Zakon nalaže da firme društvenih medija koje imaju više od milion turskih korisnika otvore lokalne kancelarije i ispunjavaju zahtjeve za uklanjanje sadržaja.

Ako kompanije to odbiju, suočavaju se s novčanim kaznama i može da im se smanji brzina internet konekcije.

Kako piše Bi-Bi-Si, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da su društveni mediji „nemoralni“ i ne krije da želi da budu strogo kontrolisani.

Predlog zakona je potekao od vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i njenog partnera Stranke nacionalnog pokreta (MHP) koji zajedno imaju većinu u parlamentu, a zakon je usvojen juče ujutru.

Turske vlasti su u prošlosti, nakon terorističkih napada, privremeno smanjivale opseg internet pretrage da bi spriječili građane da koriste društvene mreže.

Prema novom zakonu, opseg platformi društvenih medija će biti smanjen i do 95 odsto, što će ih učiniti beskorisnim.

Internet je i dalje glavno oruđe disidenata u Turskoj, a analitičari kažu da će ova inicijativa Ankare dovesti do još veće cenzure.

Hešteg #SansurYasasinaDurDe (Recite stop zakonu za cenzuru) se od utorka širi među turskim tviterašima. Amnesti internešenel je saopštio da zakon predstavlja „najnoviji i možda najbestidniji napad na slobodu izražavanja u Turskoj“.

„Zakon o internetu značajno povećava domet vlade do policije i cenzure onlajn sadržaja, povećavajući rizike za one koje su vlasti već nemilosrdno targetirale samo zbog izražavanja disidentskih stavova“, rekao je Endrju Gardner, turski istraživač iz grupe za zaštitu ljudskih prava.

Portparol predsednika Ibrahim Kalin je negirao da će prijedlog zakona dovesti do cenzure, rekavši da je cilj njegovog uvođenja uspostavljanje poslovnih i zakonskih veza s platformama društvenih mreža.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.