Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu

Jednu magaricu je imao Ante Grizelj 2011. godine na porodičnom imanju u Sovićima, u opštini Grude. Danas na farmi, on i dvojica braće sa suprugama i djecom brinu o 102 grla i to 96 magarica i šest magaraca za oplodnju.

Većinu je porodica kupila, ali ima i priličan broj magaraca iz uzgoja. “Magarica je plodna od druge godine, a godinu dana nosi. Kada ima mladunče, od dva ipo mjeseca ono se odvaja od majke po tri sata i tako se muze. Dva ipo, do maksimalno tri decilitra, daje mlijeka dnevno, a koliko će magare da popije dnevno, to se ne može procijeniti“, govori nam Ante dok obilazimo štale i pašnjake oko kuće koji su ograđeni i nastavlja:

Imao sam u polju pašnjake, ali posljednje dvije godine ih ne vodim dolje, strah me zbog opasnosti od vuka. No, u ljetno vrijeme odem tamo, nakosim trave nekoliko prikolica“. Zimi se ove životinje hrane sijenom, zobi i slično a kada je nevrijeme ili snijeg, onda su u štali. No i zimi i ljeti ipak su više na otvorenom, na ispaši po pašnjacima oko kuće i to radi kvalitete samog mlijeka a od vuka ih čuva pet pasa koji razigrano skakuću oko nas dok obilazimo magarce.

Dostava mlijeka brzom poštom

Ovo porodično gospodarstvo sa magarećim mlijekom djeluje na razini cijele Bosne i Hercegovine kao tržištu, a mlijeko se distribuira brzom poštom u sve dijelove zemlje. Na taj način stiže do onih kojima je potrebno u borbi protiv raznih bolesti, pogotovo dišnog sustava jer je poznato da upravo magareće mlijeko ublažava simptome ili liječi bronhitis, astmu i druge tegobe vezane za respiratorni dio ljudskog organizma.

Plati koliko ko može

Litar magarećeg mlijeka košta 50 KM, no čuli smo kako Grizelj poklanja mlijeko ukoliko je nekome uistinu potrebno za liječenje određene bolesti, a ne može ga priuštiti. “Gledajte i u današnje vrijeme kao i prije, ko nije u mogućnosti i stvarno ne može kupiti, a potrebno mu je djetetu litra ili dvije mlijeka, nije važna količina, ja to od sebe poklanjam“, potvrđuje Ante i objašnjava da je inače potrebna upis za mlijeko koje se naručuje, a sve je zaisno o potražnji.

Leutar.net Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu

Nekada se čeka na mlijeko po dva ili tri dana, ponekada samo jedan. No, bilo je slučajeva da je bilo narudžbi mjesec dana unaprijed. Sve ovisi o količini koju imam u pripravnosti. Nikakve hemikalije ne miješam, nikakvo drugo mlijeko, tako da je nekada potrebno malo čekati na red“, objašnjava nam ovaj proizvođač i dodaje da je mlijeko nosio i na analizu radi bakterija i na kojoj je potvrđeno da je čisto, a tko sumnja, može to i sam napraviti.

Pored ljubavi prema poslu, nadaju se i poticajima

A da bi se dobilo magareće mlijeko, treba raditi od jutra do mraka, iz dana u dan, bez odmora, blagdana i praznika. Uostalom, kao i brojne druge OPG aktivnosti vezane za uzgoj životinja. Stoga, s pravom pretpostavljamo da je za ovaj posao potrebna velika količina ljubavi. No, ipak je potrebno uložiti i dosta finansijskih sredstava. Što se tiče poticaja, prošle godine, porodica Grizelj aplicirala je na iste te su očekivali oko šest hiljada maraka, od čega nije bilo ništa. U međuvremenu su svi magarci uredno čipovani odnosno mjereni, za svakoga se zna dužina, visina i težina, a svako ima i fotografiju. Uz to, obrt je uredno prijavljen, tako da se s pravom nadaju da ih sljedeći poticaji neće zaobići.

Osim 102 magarca, na gospodarstvu se nalaze i druge životinje poput bikova, paunova kao i jelen lopatar. Pod brdom u Sovićima, odlazimo sa ove farme s mišlju kako noć donosi predah i za Grizeljove i za brojne životinje, no samo do novoga jutra, kada će opet sve biti itekako u pokretu.

Leutar.net Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu
Leutar.net Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu
Leutar.net Imam 102 magarca, proizvodim mlijeko i uživam u svom poslu

Izvor: Agro Klub

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.