Muzika 80 – „HIT MESECA“ (VIDEO)

Osamdesetih godina prošlog vijeka dolazi do ekspanzije više urbanih muzičkih pravaca, koji su uvođenjem elektronske muzike, te usponom panka i nekih novih pravaca kao što je nju primitivs, doživjeli svoj vrhunac. Inače, tih godina je pop-rock muzika bila dominantna.

Mnogi se sjećaju kultne emisije tog vremena „Hit meseca“, koja je na jugoslovenskoj radio-televiziji rađena po uzoru na britanski „Top of the Pops“. Emisija je bila top lista najpopularnijih dvadeset domaćih muzičkih numera iz bivše Jugoslavije, emitovana ponedeljkom na drugom programu. Voditeljka Dubravka – Duca Marković bila je prava novotalasna gradska djevojka koja je urbani duh svog vremena uspjela da prenese na male ekrane.

U to vrijeme JRT je imao dovoljno para da svake nedelje snimi po tri ili četiri sasvim nova spota bendova iz cijele eks-Jugoslavije i da ih potom prikaže kao prijedloge u emisiji „Hit meseca“. Urednik emisije Goran Vujović angažovao je mladog reditelja Milutina Petrovića za glavnog realizatora emisije.

Spotovi su radili provjereni reditelji poput Miša Vukobratovića ili Stanka Crnobrnje, ali i mladi Zoran Pezo, Vladimir Slavica, Goran Gajić, Mihajlo Stanić. Scenaristi spotova i prigodnih skečeva bili su Zlatan Fazlagić, Vladimir Đurić i Milutin Petrović. Oni su bili kreatori humorističkog specijala u okviru „Hita meseca“ koji se zvao „Piratska televizija“, rađenog po uzoru na slavni britanski šou „Monti Pajton“. Emisiju „Hit meseca“ naslijedio je sličan format koji se zvao „Rok Odeon“ i koji je režirao Darko Bajić.

Pogledajte dio emiije koja je emitovana davne 1982. godine.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.