Najstarija kletva bačena na srpski rod i danas utjeruje strah u kosti

Kletve vode porijeklo još iz davnih vremena, kada je čovjek duboko vjerovao u magijsku moć riječi. Da ovo vjerovanje ni danas nije iskorijenjeno iz čovjekove svijesti, možemo vidjeti svakodnevno: u parku, kafiću, kod kuće…

Gotovo svako će, dok priča o nekim neprijatnim stvarima, kucnuti blago u drvo, da zlo ne bi čulo, pomjeriti se malo sa mjesta ili pljucnuti tri puta, kako bi se zle sile otjerale, a riječima oduzela moć djelovanja.

Kroz istoriju su se provlačila razna predanja o kletvama, a kod nas je daleko najpoznatija kletva kneza Lazara, koju je bacio na srpski rod dan uoči boja na Kosovu. Pred susret sa osmanlijskom vojskom, predanje kaže, da je car Lazar bacio kletvu na srpski narod, tačnije na sve one koji se nisu odazvali pozivu kneza da brane Srpsku zemlju. Kaže se da je car Lazar izrekao ove riječi:

„Ko je Srbin i srpskoga roda,
I od srpske krvi i koljena,
A ne doš’o na boj na Kosovo:
Ne imao od srca poroda,

Ni muškoga, ni djevojačkoga!
Od ruke mu ništa ne rodilo,
Rujno vino, ni šenica bijela!
Rđom kap’o, dok mu je koljena!“

Leutar.net Najstarija kletva bačena na srpski rod i danas utjeruje strah u kosti

Lazareva kletva smatra se najstrašnijom kletvom u istoriji srpskoga roda, a mnogi vjeruju da Srbi nikada nisu sa sebe skinuli kneževo prokletstvo. Ova kletva nalazi se i na spomeniku na Gazimestanu, gdje se i vodila Kosovska bitka.

Republika

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.