Der Spiegel o „kulturi nasilja“ u Hrvatskoj

Der Spiegel u novom štampanom izdanju piše o „napadima na Srbe“ u Hrvatskoj u proteklim mjesecima, ali i na sportiste iz Srbije i na sezonske radnike.

Četiri mjeseca uoči preuzimanja predsjedanja Europskom unijom, hamburški magazin na početku članka citira predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića koji kritikuje napade i žali se na „kulturu nasilja“.

Citira se i Milorada Pupovca koji govori o „otvorenoj atmosferi mržnje“ prema svemu srpskom, koju potiču predstavnici Katoličke crkve, prenosi uticajni njemački nedeljnik.

U drugom dijelu relativno kratkog članka Der Spiegel spominje i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Njemački list piše kako nju nisu impresionirali šovinistički izgredi. I dodaje da ona u kampanju za reizbor kreće „s nacionalističkim tonovima i otvorenom sklonošću prema tekstovima fašistoidnog pjevača Thompsona“.

Na kraju Der Spiegel (ne spominjući uopšte jasnu osudu nasilja od strane premijera Andreja Plenkovića, odnosno Vlade RH) konstatuje kako se u najmlađoj članici EU-a ne mora bojati kritika iz Bruxellesa – jer je na kraju krajeva i buduća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom nedavne posjete Zagrebu naglasila kako je „Hrvatska uzor za mnoge druge zemlje“.

„BiH opet žarište migracija“

Berlinski dnevni list Die Tageszeitung (taz) tematizira situaciju s migrantima u Bosni i Hercegovini. Ta je zemlja „opet postala žariše migracija“, piše taz i napominje kako preko granice prelaze samo oni „koji imaju novca“.

Ovaj list opisuje katastrofalne uslove u kojima živi nekoliko hiljada ljudi na samoj granici prema Hrvatskoj te piše kako i dalje iz dana u dan stižu „hiljade migranata iz Pakistana, Afganistana, Sirije i sa sjevera Afrike“.

Svakoga dana, piše taz, skupine koje broje i do 30 migranata pokušavaju se prebaciti na hrvatsku stranu granice, i to dijelom i preko miniranog terena. „Koga se uhvati (misle na policiju Republike Hrvatske, nap. red.), mora računati da će biti pretučen.

„U pravilu se ljudima oduzimaju novac, mobilni telefoni i druge vrijedne stvari prije nego što ih se vrati natrag na granicu“. Poneki se ipak uspiju prebaciti do zapadne Europe, zaključuje taz i navodi kako  prelazak preko granice prema informacijama berlinskog dnevnika stoji 3.000 evra.

Izvor: Der Spiegel/taz/sma

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.