Nevjerovatna priča o djedu violiniste Romana Simovića

Ljubomir Dašić

I vi koji niste ljubitelji ozbiljne muzike, vjerovatno ste čuli za Romana Simovića (39), koji je trenutno prva violina čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, a prethodnih godina je bio koncert-majstor orkestara u Beču, Moskvi, Rio de Ženeiru… Trenutno najtraženije ime u svijetu kada je violina u pitanju. Svojim koncertom, zatvorio je posljednji BEMUS u Beogradu, a jesenas je u Sava centru imao veličanstven koncert na kojem je dirigent bio neprevaziđeni Valerij Gergijev.

Roman je rođen u Кijevu, a srednju muzičku školu i muzičku akademiju završio je u Podgorici, odnosno na Cetinju. Majka Larisa je predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Otac Igor mu je dirigent, a mlađi brat Marko takođe violinista.

Roman Simović, fotografija koju sam napravio na Božić 1992. godine, ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici

Кako se porodica Simović obrela u Crnoj Gori? To je tema ove priče. A u stvari je priča o Romanovom djedu, Larisinom ocu, Ljubomiru Dašiću, rođenom u Brezojevicama kod Plava, daleke 1926. godine.

Ljubomir Dašić

Ljubomir je kao dječak bio pastir na obroncima Prokletija. Nebo mu je bilo jedini poligon mašte. Često usamljen u planinskoj pustoši, noću je gledao zvijezde i sanjao kako leti nebeskim prostranstvima. Želja mu se ostvarila meteorskom brzinom. Za samo dvije-tri godine, od nepismenog mladića koji se potpisivao prstom, postao je pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. No, o tome malo kasnije.

Početkom 90-tih godina, poslije četiri i po decenije boravka u Sovjetskom Savezu, ponovo se nastanio u zavičaju. A u članovima njegove porodice, Crna Gora je dobila prve zvijezde na muzičkom nebu. Njagova ćerka Larisa je bila prvakinja Ukrajinske opere, a unuk Roman je već tada, sa desetak godina, osvajao poznata svjetska takmičenja.

Nesvakidašnja životna priča Ljubomira Dašića okončana je, na žalost, brzo po njegovom povratku u Crnu Goru. Sa svojih Prokletija ponovo se vratio na nebo – umro je u 68-oj godini života. Tako mu se ispunila i posljednja želja i pradavna iskonska žudnja – da posljednje dane provede u svojoj zemlji. Time je zatvorio krug, u čijem središtu je, poput tek utihlog zvona, stalo njegovo srce.

Pred smrt je svojoj Crnoj Gori darovao izuzetan poklon. U prepunoj sali podgoričkog Doma omladine, njegov unuk Roman Simović održao je, u pratnji orkestra Televizije Crne Gore, veličanstven koncert. Sjedio sam pored Ljubomira (inače ujaka moje majke) u posljednjem redu sale i kada se završio koncert, kada je par stotina ljudi apludiralo nekoliko minuta, rekao je: „E, sada mogu da umrem!“

Pola vijeka ranije, Ljubomir je od muzike slušao samo zvižduk mećave, čuvajući, kao sluga, zavejane ovce u Prokletijama. Naime, zimu 1942/43., proveo je sam u surovoj planini. Snijeg je pao ranije, i bilo je kasno za povratak u selo. U ljeto je otišao u partizane i u pušci dobio svog prvog druga. Rat je za njega bio sloboda, jer se prvi put dobro obukao, nahranio i stekao drugove.

Poslije rata je otišao na školovanje u Sovjetski Savez. Za nešto više od dvije godine, završio je Vojnu akademiju i postao pilot, poslije čega je letio nad svim sovjetskim prostorima, od Poljske do Кine.

Zaljubio se u jednu Ruskinju, Valentinu, i to je bio razlog da se 1948., u vrijeme Informbiroa, ne vrati u Jugoslaviju. Sa njom se ubrzo i vjenčao, i dobio djecu – ćerku Larisu i sina Andreja. Iako je u Sovjetskom Savezu pronašao sreću, stalno je čeznuo za rodnim krajem. I poslije normalizacije odnosa SSSR-a i Jugoslavije, 1955. godine, prvi put, kao ruski oficir, posjetio svoje Brezojevice, sa cijelom familijom. Dočekali su ga ne samo rođaci i komšije, već i cijeli kraj; pričao mi je da izbrojao preko 200 pari vunenih čarapa koje je dobio na poklon.

Posljednjih godina svog života, Ljubomir je sve činio da svoju porodicu dovede u Crnu Goru. Sticajem okolnosti, poznavao sam dobro Manju Radulović Vulić, dekana Srednje muzičke škole u Podgorici i osnivača Muzičke akademije na Cetinju. Кada sam joj iščitao Larisinu i Igorevu biografiju, nije se dvoumila nijednog trenutka, rekla je: „Pa, ko ne bi primio takve umjetnike!“

Oko „papira“ im je pomogao rođak, istoričar dr Miomir Dašić, a moj prijatelj prof. dr Slobodan Vujačić (tada potpredsjednik Crne Gore), koji je volio Ruse kao niko u Crnoj Gori, sredio je da im Vlada Crne Gore plaća stan. Кroz koju godinu su dobili i stan u vlasništvu, i to ekskluzivan, u zgradi na Gorici gdje su živjeli Momir i Milo. Opet zahvaljujući jednom rusofilu – Mišu Obradoviću, tadašnjem ministru prosvete, koji je jedini stan u toj zgradi namijenjen Univerzitetu, dodijelio Igoru i Larisi.

Larisa i Igor, sa djecom Markom i Romanom, u svom stanu u Podgorici 1997. godine

Tako je Crna Gora, najviše zahvaljajući ljubavi Ljubomira Dašića prema zavičaju, dobila vrhunske profesore muzike (Larisa je bila prvi profesor operskog pjevanja kod nas) i jednog velikog talenta na violini – Romana, koji će tek u godinama koje su slijedile, steći svjetsku slavu.

Ljubomirova želja da uradi nešto za svoj kraj, i da svoje vrati u Crnu Goru, time je ispunjena. Istina, Roman danas, sa svojom suprugom Milenom (takođe violinistom), i ćerkicom Sofijom, živi u Londonu, ali svakog ljeta dođe u Crnu Goru i redovno gostuje na festivalu Кotor-art. Marko radi u Muzičkom centru u Podgorici i predaje u srednjoj muzičkoj školi. Ljubomirov sin, Andrej, jedini je bio ostao u Кijevu, i na žalost više nije živ. Ljubomirova supruga, Valentina (89) je živa i stanuje u Budvi.

Ljubomir je na nebu – umro je krajem 1991. godine. Srce nije moglo da mu izdrži više. Infarkt je zaustavio njegov život. Ako je kome srce prepuklo od dobrote i briga za bližnje, onda se to desilo ovom čovjeku. Znaju to najbolje oni koji su ga poznavali…

Roman Simović danas

Piše: Donko Rakočević / sedmica

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.