Ovdje rade 12 sati za 50 KM, a na moru 8 sati za 75 KM

“Dovezla sam kćerku na autobus za Dubrovnik. Tek nedavno je maturirala i kolegica ju je pozvala da dođe raditi s njom u hotelu kao pomoćni radnik u kuhinji, molila me da joj dopustim da ide.“

Ljeto je i službeno počelo, a dolazak ljeta posljednjih godina u Hercegovini znači i odlazak radne snage na sezonu na jadransku obalu. Odlaze kuhari, konobari, trgovci… koji su na obali u sezoni prijeko potrebni, piše Večernji list BiH. Ipak, posljednjih godina sve masovniji je i odlazak studenta ili maturanata koji su tek izašli iz školskih klupa. Posljednjih mjesec dana autobusi su puni mladih koji će idućih nekoliko mjeseci provesti na moru, steći prve radne navike, ali i zaraditi sebi školarinu za iduću godinu.

Gužve na kolodvoru

“Dovezla sam kćerku na autobus za Dubrovnik. Tek nedavno je maturirala i kolegica ju je pozvala da dođe raditi s njom u hotelu kao pomoćni radnik u kuhinji, molila me da joj dopustim da ide. Malo mi je teško što odlazi, ipak je u mojim očima još dijete, ali, s druge strane, ovo je prilika da stekne radnu naviku i drukčije počne gledati na život i novac”, kazala nam je jedna majka koja je ostala iznenađena rijekom mladih koji su se s mostarskog kolodvora uputili moru gdje će idućih nekoliko mjeseci raditi sezonske poslove.

Ovo je samo jedna od stotine priča posljednjih dana u Hercegovini.

“Prošle godine bila sam na jednom dalmatinskom otoku. Budući da sam zadovoljna platom i uslovima, vratila sam se i ove godine. Već mjesec sam na moru i već sam primila prvu platu koja me je pozitivno iznenadila. Dogovor je bio 7000 kuna, smještaj i hrana, a gazdarica mi je neki dan isplatila platu od 8000 kn, znači dobila sam povišicu od 1000 kn, a da je nisam ni tražila. Zarada je odlična, posebno zato što su jedini troškovi izlasci, sve ostalo imam besplatno.

S prošlogodišnjom sezonskom zaradom sam sebi finansirala ostatak godine”, kazala nam je mostarska apsolventica. Priča je nebrojeno, a sve su slične. Jedni su već otišli, drugi, poput Marije, tek se spremaju.

“Posljednja dva ljeta radim sezonski na moru. Imam riješiti još jedan ispit pa idem i ove godine. Posao uopšte nije teško naći, lijepo se zaradi, a i super je biti cijelo ljeto na moru i uživati jer se radi 8 sati, a ostalo vrijeme možeš provesti kako hoćeš. A i ne umori se nešto. Prošle godine radila sam na prodaji sladoleda za 6000 KN, ovdje za neki puno teži posao ne bih dobila ni polovinu tog iznosa”, kazala je Marija. Ivana ove godine odlazi prvi put raditi na sezonu na more. Ranijih godina radila je kao pomoćna kuharica u restoranima uz naše rijeke, u smjenama po 12 sati za 50 KM.

“Prošlih godina sezonski sam radila ovdje i zaista se polomiš za mali novac. Ove godine odlazim na more. Već imam sve dogovoreno u provjerenom restoranu, plata 7000 kn, slobodan dan u sedmici, smjena je 8 sati, smještaj i hrana osigurani. Tako da za 8 sati dobijem 280 kn, što je 75 KM. Prijateljica mi je već dolje i bićemo zajedno, tako da idem na sigurno. Manje ću raditi za dvostruko više novca. Ovdje me nisu željeli prijaviti, a dolje odmah ide prijava. Tako da svatko ide gdje je bolje”, kazala je Ivana.

Rast plata

Poslodavci sve teže pronalaze radnike. Dok se nekad na sezoni radilo doslovno od jutra do mraka za mal novac, posljednjih godina plate su osjetno porasle, a uslovi rada na razini su zapadnih zemalja. Često poslodavci cijelu godinu daju platu radnicima da bi ih zadržali. Sistem ponude i potražnje konačno se okrenuo u korist radnika. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.