Italija: Etna izbacuje užarenu lavu

Vulkan  Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, „probudio se“, i počeo da izbacuje užžarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi britanski „Exspress“.

Direktor  nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Catanie (INGV) Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

„Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žžive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priliv turista“, kaže Privitera.

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Cataniji.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije,  između gradova Messina i Catania.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zafferanu.

U istorijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i zbrisala Cataniju, grad u podnožju Etne, navodi britanski „Exspress“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.