„Ne znam hoće li mi deca biti Hrvati, Srbi ili Kinezi, ja ih učim da budu LJUDI“: Hrvatska pevačica OŠTRO o jednom od većih problema na Balkanu

Ida Prester, pevačica hrvatskog benda Lolobriđida, puna je utisaka nakon što je ispratila konferenciju o Skandinaviji, jer su ambasadori Švedske, Norveške, Finske i Danske govorili o lepotama zemlje, ali ne svoje već svog suseda.

-Švedski ambasador govorio je lepotama Danske, norveška ambasadorka o Fincima, Danac o Norvežanima… I svaki od njih je završio sa: “koliko smo srećni što imamo tako divne susede!” – navela je Ida za Dnevnik.hr.

Ona je istakla da je ta rečenica posramila sve prisutne u sali.

– Kad ste ovako nešto čuli u našem okruženju, na državnom nivou? Kad smo se hvalili svojim dobrim susedima i idiličnoj saradnji? – pita Ida.

Hrvatska pevačica uporedila je komentare predstavnika nordijskih zemalja sa onima iz našeg regiona.

– Sa Slovencima se natežemo oko Pirana, s Bosancima oko granica i prava Hrvata, sa Srbijom smo i dalje na ratnoj nozi, s Crnom Gorom lete iskre oko Prevlake i broda Jadran… O nikome nemamo lepe reči, pa ni oni o nama. Isto vredi i za njih međusobno. Odnosi Bosne, Srbije, Makedonije, Kosova, pa onda i Albanije… Teški komunikacijski poremećaji. Na ovim prostorima sused je susedu – vuk, barem tako politika tvrdi – ističe Ida, dodajući da narod, ipak “kao da živi neki paralelni život”.

DEKLARISANJE

Ona je navela da puno putuje širom region, a gde god da ode stižu joj poruke.

-“Pozdravi moje u Novom Sadu”, “Poljubi moje u Splitu”, “Ponesi mami lek koji nemaju u Bosni”… Većina nas je „pomešana“, svi smo došli odnekud kako nas je sudbina bacala, kao i naši očevi i dedovi. To je naše bogatstvo i ponos – poručuje Ida.

Ona je istakla da su joj obe bake Bosanke, a dedovi Zagorci.

– Baka Ana, Zeničanka, pekla je takav burek da bi cela ulica zamirisala. Deda Nikola me nosio i pevao mi zagorske pesmice. Majka mog muža je Rovinjka poreklom iz Italije, tata mu je Makedonac, a Roko i Rio su nam rođeni u Beogradu. Pa koji je sad njihov identitet? – pita Ida.

Pevačica je ukazala da ne zna kako će joj se deca “deklarisati”.

– Ne znam hoće li mi se deca deklarisati kao Hrvati, Srbi ili Kinezi, ja ih učim da budu ljudi, zar to nije dovoljno? – zapitala je ona.

Ida je istakla da su i danas u Vukovaru škole strogo podeljene, da generacije žive razdvojeno a da lideri obe strane ipak ne odustaju od podela već od njih žive.

A SVI U IRSKOJ

– Politici je u interesu da se ovde stalno “kuva”, i dan-danas, kao da nismo naučili lekciju. Stalna frka, politički spinovi, ružne izjave, život u prošlosti, sa svih strana. Čokoladice, rok pevači na pivskim festivalima, turisti, natpisi… svemu stavi etiketu, najbitnija je fabrika porekla. Brojanje predaka u dalj i vaganje podobnosti, to je ozbiljan etno-biznis “pobednika tranzicije” – ističe ona.

Ida je ukazala da nije jugonostalgična jer je bila premalena da bi se sećala Jugoslavije.

-Ali sam sigurna da ljude ovde zanimaju samo šanse za pristojan život u miru i saradnji, a ne krvave borbe oko par kilometara zemlje na kojoj ionako niko ne želi da živi jer su svi u Irskoj… Veselim se danu kad ćemo se okrenuti oko sebe i reći – ponosni smo na svoju domovinu, ali baš smo srećni da imamo i tako divne susede! – zaključila je pevačica.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.