Kako je Kolumbo otkrio Ameriku!

,,Od rane mladosti odoh na more da plovim, i to nastavih do danas. I već je prošlo četrdeset godina od kako to činim. Svuda kuda se danas plovi, sve sam to prošao”.

Kristofer Kolumbo je bio preduzimljivi trgovac i moreplovac čija je misija bila da pronađe nove puteve koji bi ga doveli do dragocijenih metala i luksuznih roba.

U ranoj mladosti Kolumbo je bio gusar, a gusarenje je tada predstavljalo legalnu formu r a t a. Na taj način Kolimbo se upoznavao i sa pomorskim putevima. To znanje je kasnije iskoristio baveći se trgovinom. Odlično je poznavao Mediteran, pogotovo komercijalnu rutu između Iberijskog poluostrva i Italije. Njegov moto je bio: „tražiti istok preko zapada i idući na zapad, stići ćeš u zemlje gdje se rađaju začini“.

Kolumbovom velikom putovanju i otkriću Amerike prethodio je ugovor iz Santa Fea koji je donesen 17. aprila 1492. Njime su Kolumbu dodijeljene titule admirala svjetskog okeana, vicekralja, generalnog guvernera i dona, kao i desetina bogatstva koje stekne na planiranom putovanju. Iako je Kolumbov prijedlog u početku bio odbijan, španska kraljica Elizabeta I od Kastilje je vjerovala u ovaj projekat. Ona je sazvala skupštinu koji su činili poznati filozofi, astrolozi i moreplovci koji su tada zaključili da bi u slučaju neuspjeha gubitak bio mali, a u slučaju uspjeha, dobit bila jako velika. Kraljica je tada odlučila da finansijski podrži ovu ekspediciju, a dio novca je dao i sam Kolumbo od svog skromnog imetka.

Kolumbo

„I krenuh ja iz grada Granade, dvanaestog dana mjeseca maja iste godine, 1492, u subotu, i dođoh u grad Palos, luku na moru, gdje pripremih tri broda veoma pogodna za ovakav poduhvat“.

U proljeće 1492, tri broda: ,,Pinta”, ,,Santa Maria” i ,,Ninja” sa oko 90 članova posade, isplovili su iz španske luke Palos. Dugo očekivana plovidba ka zapadu je mogla da počne. Kristofer Kolumbo i njegova posada proveli su cijela dva mjeseca u potrazi za kopnom. Tada su uslijedile dobre vijesti. Članove posede su počeli da nailaze na vodene biljke i ptice.

Dvanaestog oktobra 1492. godine izmučeni moreplovci su se konačno iskrcali na kopno i to na ostrvo Gvanahani, koje je Kolumbo nazvao San Salvador (Sveti Spasitelj). Otkrivene su i obale Kube i Haitija, ali od prvobitne želje moreplovca Kolumba da pronađe luksuzne začine nije bilo ništa.

Kolumbo

Međutim, to mu nije smetalo, jer je po povratku u Španiju stekao ogromnu slavu tvrdeći da je otkrio Indiju. Zbog toga se staroskedioci Amerike nazivaju Indijancima, a kontinent će mnogo kasnije dobiti naziv Amerika po moreplovcu Amerigu Vespičiju.

Otkrivši Ameriku tako što je išao na zapad preko istoka, Kolumbo je dokazao da je zemlja okrugla i konačno raskinuo sa srednjevjokovnim mišljenjem o tome da je zemlja ravna ploča. Prije njega, svaki naučnik koji bi je pokušao da dokaže ovu tvrdnju je bio spaljen na lomači.

Isidora Ilić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.