Dolapi na Trebišnjici

Trebišnjica je hercegovačka rijeka ponornica duga 96,5 km koja izvire na nadmorskoj visini od 398 metara. Dio je kompleksa podzemnih i nadzemnih rijeka čije je krajnje ishodište Jadransko more, to jest rijeka Ombla, poznatija kao Rijeka duborvačka, a najveći dio otiče podzemnim tokom u Neretvu. Rijeka Trebišnjica je najveća rijeka ponornica na Balkanu i jedna je od najvećih ponornica na svijetu, a područje sliva rijeke Trebišnjice je jedno od najbogatijih padavinama u Evropi.

Izvire kao potočić pod imenom Vrba na planini Čemerno, između Gacka i Tjentišta, teče prema jugu i najednom nestaje, da bi u Gatačkom polju još veći izbio iz zemlje, ovaj put pod imenom Mušnica. Nedaleko ponovo nestaje, a koji kilometar dalje pojavljuje se, sada kao Ključka rijeka. I opet joj se gubi trag. A onda se ispod Bileće, iz jedne ogromne pećine, rađa prava velika rijeka koja prvi put pod imenom Trebišnjica teče prema jugu, kroz Trebinje i Popovo polje. Tamo se opet skriva i ponovo pojavljuje kod Dubrovnika kao Ombla, da bi se ulila u Jadransko more.

Leutar.net Dolapi na Trebišnjici

Nekada su Trebišnjicu cijelom dužinom ukrašavali drveni dolapi. Dolap je kolo za navodnjavanje koje je u naše krajeve stiglo sa Bliskog Istoka. Dolap nije koristio nikakvu drugu energiju osim prirodnog pada vode te se nisu mogli koristiti za vrijeme sušnog perioda. Za izradu dolapa su postojali posebni majstori koji su za deset dana mogli napraviti dolap koji je trajao 10 do 12 godina. 80-tih godina postavljeno je nekoliko metalnih dolapa da makar malo dočaraju ljepotu davno minulog vremena.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.