U PLANU PREKVALIFIKACIJE Direktor ERS stavio MORATORIJUM na prijem radnika

U sistemu „Elektroprivrede RS“ je zaposleno oko 10.000 radnika zbog čega je direktor Luka Petrović stavio moratorijum na zapošljavanja, saznaje Srpskainfo.

Samo u tri zavisna preduzeća ERS, kako saznajemo, ima više od 6.000 zaposlenih. To su rudnici i termoelektrane „Gacko“ i „Ugljevik“, te „Elektrokrajina“ Banjaluka.

– Čim je imenovan za direktora, naredio je da do aprila nema prijema radnika, a poslije toga može samo u slučajevima potrebe za kvalifikovanom radnom snagom – saznaje Srpskainfo.

Plan rukovodstva ERS je da u naredne tri godine broj zaposlenih bude manji za oko 3.000 radnika, što prirodnim odlivom, odnosno odlaskom u penziju, što kroz stimulativne otpremnine.

Kao pozitivan primjer u ovom holdingu uvijek se navodi „Elektrodistribucija“ Doboj, koja ima najbolje rezultate u poslovanju i najmanje distributivne gubitke, koji iznose oko 6 odsto. Imaju oko 400 zaposlenih i taj broj je otprilike isti duže vrijeme.

Sam vršilac dužnosti „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović izjavio je da nije tajna da u kompaniji ima višak zaposlenih.

– Međutim, kvalitetnog i stručnog kadra nedostaje. Planiramo da izvršimo prekvalifikacije, dokvalifikacije i maksimalno iskoristimo postojeći kadar – rekao je Petrović.

Po posljednjim podacima ERS, prosječna neto zarada u ovoj kompaniji u 2017, izračunata na osnovu broja radnika po kadrovskoj evidenciji, za 9.266 zaposlenih iznosi 1.088 КM, a na osnovu prosječnog broja radnika na bazi stanja krajem mjeseca (9.227 radnika) iznosi 1.092 КM.

Godinu prije je prosječna neto zarada iznosila 1.069 КM izračunata na bazi broja radnika po kadrovskoj evidenciji (9.138 radnika), a na bazi prosječnog broja radnika na bazi stanja krajem mjeseca (9.003 zaposlenih) iznosila je 1.085 КM.

Izvor: Srpskainfo

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.