Tuzlanka koja govori 18 stranih jezika: “Učenje novih jezika mi je pomoglo da prebrodim teške trenutke u životu”

Matea Brandalik ima 22 godine, iz Tuzle je, živi i studira u Beču i govori čak 18 jezika. Mlada djevojka pohađa tri fakulteta: Fakultet političkih znanosti, Slavistiku gdje studira ruski, češki i češki i slovački te Orijentalistiku na kojoj studira turski, arapski i perzijski jezik.

Ljubav prema jezicima je nešto što se javilo kada sam bila jako mala. Ni sama ne pamtim te rane početke jer sam mnogo toga radila i učila nesvjesno. Paralelno sam učila engleski i španjolski pa sam sa samo 8 godina odlično govorila i engleski i španjolski jezik, rekla je za portal “Omladinski program“.

Ljubav prema učenju stranih jezika nastavila se razvijati kroz Mateino odrastanje, pa danas uči 19. strani jezik.

Trenutno govorim: engleski, njemački, danski, talijanski, španjolski, francuski, rumunjski, portugalski, ruski, bjeloruski, češki, slovenački, arapski, turski, perzijski, novogrčki, makedonski i trenutno učim irski. Irski je jedan od jezika koje trenutno ne mogu povezati ni s jednim drugim, jer je sam po sebi specifičan, odnosno pripada grupi keltskih jezika pa jedino što može pomoći pri učenju irskoj je ako znate škotski, objašnjava Matea.

Ova mlada poliglotkinja kaže da joj se ponekad, kad je umorna, dogodi da pomiješa strane jezike, ili kad je na nekoj konferenciji gdje ima puno ljudi iz različitih država.

Puno jezika je naučila sama, kao na primjer španjolski i portugalski, ali je i pohađala tečajeve za neke druge jezike. Danas živimo u svijetu u kojem su poslodavci sve više internacionalno orijentirani i koji trebaju suradnike s kojima mogu direktno komunicirati. Ako poznajete strani jezik, prilikom traženja posla niste ograničeni na samo jedno govorno područje. Za učenje novog stranog jezika nikad niste prestari ili, u slučaju Mateje, premladi.

Matea je za portal “Ženski” otkrila kako joj učenje novih jezika pomoglo da prebrodi teške trenutke u životu

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.