Zašto su mame toliko umorne?

Mame male djece, naročito one koje su stalno kod kuće, često dobijaju lošu reputaciju. Zašto ne vodi računa o svojoj frizuri? Čini se da ima i previše trenerki za po kući. Nisam sigurna zašto se odnose prema sebi kao prema trećem licu. Naravno, mame spavaju manje, i imaju više obaveza po kući kada imaju malu djecu, ali ja imam drugu teoriju zašto smo toliko umorne čak i kada izgleda da ne radimo ništa posebno, pogotovo ljudima sa strane.

To je ovo:  Hiper – budnost.

Hiper – budnost je definisana kao stanje čulne osketljivosti, praćeno intenzivnim, pretkeranim ponašanjima čija je svrha da prepozna prijetnju. Hiper – budnost označava konstantno skeniranje okruženja da bi se prepoznale prijetnje, iscrpljenost, i pretjerano povećana pažnja.

Obično, ovaj termin se koristi u medicini. Ja ga koristim da bih ga uporedila sa roditeljstvom. Tako da, za roditelje hiper – budnost je bukvalno stanje povećane pažnje, borba ili bjekstvo, i zaštita naše djece koja su toliko mala da sama sebe ne mogu da zaštite kako treba.

Borba ili bjegstvo

Ovaj simptom se događa kada neko spazi prijetnju ili opasnost, i iskusi psihološke simptome koji će mu pomoći da se bori ili pobjegne. Anksioznost i zabrinutost su uglavnom povećana stanja pažnje. Ako ste anksiozni to je kao kada je vaše tijelo na niskom nivou borbe ili bjekstva. Pa kako onda brinemo?

Prije nego što naša djeca počnu da se kreću samostalno,  i prije toga, ona istražuju okruženje u kome se nalaze. Stvari koje su bile sigurne, kao na primjer stolica, postaju opasnost da se odatle padne. Mašine za sudove, ili tečnost za pod postaju mogućnost katastrofe.

Čak i kada je kuća sigurna za djecu, ona će pokušavati nešto što možda niste ni pretpostavili da je opasno za njih. I kako oni ne mogu da predvide opasnost, to je ono što je posao majki. I to je ono kako mi spasavamo njihove živote. Zato, čak i kada spavamo mi smo oprezne. Kada nam je dijete van vidokruga i tiho, o ne! Možda skakuće u nosiljci koja je visoka do polovine police sa knjigama i nešto mu može pasti na glavu. Možda brat pokušava da ga zatvori u kupatilo. Kada god imamo malu djecu, mi smo visoko oprezni i mislimo o svemu. A to je iscrpljujuće.

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.